J.P.O. (Estamariu).- La segona edició del casal d’estiu d’Estamariu, impulsat per la Fundació Planes Corts, continua amb el mateix objectiu: conèixer per estimar. Enguany, a través dels oficis que conformen l’activitat econòmica del municipi, de la Vall del Port Negre i de l’Alt Urgell. Durant una setmana, els 14 participants han conegut el conreu de la terra o l’elaboració de pa.
Per Jordi Dalmau, monitor del casal, “la gràcia que els veïns d’Estamariu ensenyin les seves explotacions té el valor afegit enorme de l’exemple pràctic. És la vida real de persones reals que es guanyen la vida d’aquesta manera”.
La penúltima jornada s’ha centrat en la producció de la llet i l’elaboració de formatges, amb una visita a l’explotació de Cal Torra, una de les dues cases de llet que queden a la població, tal com explica Isabel Ubach, de Cal Torra: “Recordo que hi havia 25, però tot es va tancant”. Per Ubach, “quan s’acabin les vaques farà pena”.
L’objectiu d’aquestes activitats és que els joves, d’entre 10 i 15 anys, coneguin la realitat del món rural. Aquest és el cas de la Maria Baena, una de les joves participants, que tot i conèixer algunes de les coses, confessa que “és un aprenentatge saber que en un poble petitet hi pugui haver diferents oficis que serveixen per al dia a dia”.
Com detalla Montse Ferrer, directora de la Fundació Planes Corts, “la idea és que se’ls hi vagin quedant totes aquestes coses que poden fer-se des del poble, perquè el futur és molt incert i depèn dels joves que aquest món rural continuï viu”.
El projecte compta amb el suport d’IDAPA, l’Ajuntament d’Estamariu i la Cooperativa Pirenaica.