REDACCIÓ. (Alt Urgell)- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural va publicar a finals d’abril la primera convocatòria del Tiquet rural, uns ajuts destinats a fomentar el relleu rural mitjançant el recolzament econòmic que pot arribar als 35.000 euros per projecte, amb l’objectiu de fomentar la creació de microempreses no agràries als territoris rurals, així com el traspàs de negocis ja en funcionament. Els 11 Grups d’Acció Local Leader seran els encarregats de gestionar aquests ajuts a cada un dels seus membres. La convocatòria estarà oberta fins el proper 26 de maig.
Hi poden accedir totes les persones interessades en crear una microempresa o bé que n’adquireixin una en traspàs, així com també persones jurídiques i cooperatives no agràries interessades en impulsar un nou negoci o agafar el relleu d’una empresa ja en funcionament. Els sol·licitats es comprometen a mantenir l’activitat empresarial durant un mínim de cinc anys, a comptar des del pagament de l’ajut.
La gestió del Tiquet Rural es realitzarà mitjançant els 11 Grups d’Acció Local Leader del territori, encarregats del desplegament d’aquesta nova eina al territori; i es podrà sol·licitar en tots aquells pobles que estan dins la zona Leader 2014-2022, arribant així a més de 500 municipis i al 7 % del territori català.
L’Agenda Rural de Catalunya
Amb el Tiquet Rural es crea un nou servei de suport als i les emprenedores dels territoris rurals més enllà dels ja existents al sector primari. Un nou recurs per a la creació i consolidació de noves empreses a les zones rurals del país que fa tangible una de les accions definides al repte 6 de l’Agenda Rural de Catalunya -Innovació dinamització econòmica i social. Concretament dona resposta l’acció nº 789: Oferir subvencions i avantatges fiscals a noves empreses i emprenedors del món rural. Obrir els ajuts a tots els sectors, no només els vinculats al sector primari.
Aquests ajuts repliquen, a la vegada que adapten al territori català, el projecte Ticket Rural impulsat per la Red Asturiana de Desarrollo Rural-READER, una iniciativa que està en funcionament des de l’any 2016 i que ha tingut una gran acollida i repercussió al territori rural asturià.