J.P.O. (La Seu d’Urgell).- La titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell ha arxivat per manca de proves la causa oberta contra qui fou alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i alhora primer tinent d’alcalde de la Seu, Jesús Fierro; la tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Seu, Mireia Font, així com altre personal directiu i treballadors de les dues institucions. Una denúncia anònima els acusava de delictes contra l’administració pública, prevaricació, malversació, frau contractual i negociació prohibida als funcionaris.
Batalla, Fierro i Font s’han mostrat satisfets per l’arxiu de la causa contra ells i la resta de persones investigades, un total d’11, un cop s’ha demostrat que els fets eren inexistents, “com ja vam assegurar al principi de tot el procés”, han manifestat. Amb aquesta resolució judicial ferma, així com amb l’arxiu l’any 2020 de les dues peces separades de la causa, es demostra “que malgrat cinc anys d’espera amb quatre pròrrogues del termini per la investigació i quatre jutges diferents, unes acusacions tan greus i una investigació de 4.196 folis i desenes de caixes de documentació, la nostra actuació com a càrrecs públics ha estat honesta i transparent”.
La causa té el seu origen en una denúncia anònima i en la posterior querella de fiscalia, que va propiciar una espectacular entrada de la Guàrdia Civil, tant a l’Ajuntament urgellenc com al Consell Comarcal de l’Alt Urgell el 28 de març de 2019, just ara fa cinc ans.
Una denúncia anònima amb motivació política
Els fets de la investigació s’originen una setmana abans del referèndum del primer d’octubre de 2017, quan una o diverses persones van adreçar una denúncia anònima a anticorrupció. “Aquell moment polític, el contingut de la querella anònima, així com l’espectacularitat de l’entrada a l’Ajuntament i el Consell Comarcal en ple judici per referèndum i a pocs mesos d’unes eleccions municipals, ens fan pensar que darrera de tot plegat hi havia una clara intenció política”, han explicat Batalla, Fierro i Font.
Per aquest motiu, els tres exresponsables institucionals han fet la següent petició: “Ara que, per fi, tot s’ha acabat i s’ha demostrat la falsedat de les acusacions, creiem que la persona o persones que van propiciar la denúncia anònima haurien de donar la cara i demanar perdó públicament pel patiment que ha suposat aquest procés, no només a nosaltres, sinó també per les nostres famílies, així com el perjudici cap a l’opció política que representàvem”. “La política s’ha de fer amb instruments democràtics i no amb mentides i falses denúncies”, han reblat Batalla, Fierro i Font.