L’advocada especialista en fiscalitat internacional, Stella Raventós Calvo, ha impartit una conferència titulada “Espanyols residents a Andorra: Prevencions i riscos fiscals al 2024”. L’esdeveniment, organitzat pel bufet i consultora Addwill, ha abordat les discrepàncies entre els sistemes fiscals d’Andorra i Espanya. També ha analitzat les precaucions necessàries per minimitzar els riscos associats a la residència andorrana.
Segons afirma Raventós, “el més important és el conveni de doble imposició entre els dos països, que és el que dirimeix les qüestions de doble residència”, encara que a vegades hi ha “maneres de resoldre aquesta doble residència que pot ser molt perjudicial i que no és lògica”, ja que “una persona ha de ser resident fiscal d’un país, i pagar els impostos en un país”
La xerrada ha comptat amb la presència d’una norantena de persones. Principalment s’ha adreçat a professionals del sector bancari i financer, assessors fiscals, gestors de patrimoni i a espanyols residents a Andorra, que vulguin traslladar-hi la seva residència.
Raventós és experta en la matèria amb una extensa experiència professional. Actualment és presidenta del Comitè Fiscal de la Confederació Fiscal Europea i sòcia d’Addwill.
Partint de la seva experiència, Raventós considera l’Agència Tributària espanyola “molt agressiva” pel que fa a aquest tema, sobretot quan una persona es s’instal·la en un país on la realitat fiscal és més baixa. En aquest cas, “busquen tota classe de lligams amb Espanya perquè la persona hagi de tributar per la renda i el patrimoni mundial” afirma Raventós.
La proposta, impulsada pel bufet i consultora Addwill, ha tingut lloc a la sala de conferències de la seu d’Andbank, a Escaldes Engordany.