GUILLEM LLUCH TORRES (La Seu d’Urgell).- La coincidència amb el pont del Pilar està ajudant a fer que la d’enguany estigui sent una de les fires de Sant Ermengol més concorregudes dels darrers anys. Centenars de persones s’han aplegat un any més als carrers i places de la capital alturgellenca per gaudir d’una de les fires multisectorials més grans del Pirineu, que ha començat aquest divendres a la tarda i que s’allargarà fins diumenge al vespre.
Com de costum, el gran atractiu i fet diferencial d’aquest certamen mil·lenari ha estat la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que enguany ha arribat a la 29a edició i que s’ha mantingut en el format estrenat durant la pandèmia, amb els formatgers situats en casetes de fusta al llarg de l’avinguda del Camí Ral de Cerdanya.
La inauguració oficial, celebrada a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, ha anat a càrrec del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia. A més, també s’ha comptat amb la presència de la ministra de Presidència i Economia del Govern d’Andorra, Conxita Marsoll. Els han acompanyat l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, i la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó.
La comitiva institucional ha visitat els diferents espais firals, com la mostra d’artesania no alimentària del Pirineu, situada al portal de Cerdanya, la fira de productes ecològics i de proximitat, situada al carrer del Dr. Peiró, o l’Autofira, espai a l’aire lliure concessionaris automobilístics i maquinària agrícola, ubicada a l’aparcament municipal Dr. Peiró.
Montse Ferrer, Amiga del Formatge 2023
Com en cada fira, les autoritats també han visitat la 29a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, situada al Camí Ral de Cerdanya, així com el concurs de formatges. L’alcalde de la Seu ha lliurat a Montse Ferrer, el guardó Amiga del Formatge 2023 per la seva contribució com a tècnica municipal en l’impuls i el manteniment de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant prop de dues dècades. La jornada matinal d’aquest dissabte ha finalitzat amb el lliurament de premis dels formatges guanyadors del 29è concurs de formatges artesans del Pirineu, on s’han atorgat un total de 48 guardons entre les categories a concurs.
L’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, ha apuntat que “és una fira completament consolidada, però el fet que enguany el tercer cap de setmana d’octubre hagi coincidit amb el pont ha tingut una afectació molt positiva pel que fa a l’afluència; ja ho vam veure aquest divendres a la tarda, que abans d’obrir la gent ja estava neguitosa per a veure quan s’obriria i podrien començar a tastar i comprar formatges”.
Gòdia, per la seva banda, ha destacat que “els paradistes ens han transmès que estan molt contents, perquè diuen que en aquesta fira la gent no ve només a passejar, sinó que ve a comprar formatges, aspectes com aquests l’han convertit en un referent de totes les fires de formatge de Catalunya”.