G.L.T. (La Seu d’Urgell).- Joan Barrera ha estat elegit alcalde de la Seu d’Urgell en el ple d’investidura celebrat aquest dissabte al migdia. Qui va ser cap de llista de Compromís per la Seu-PSC ha rebut el suport dels vuit regidors i regidores de la seva formació. Ha estat, doncs, elegit per majoria simple, ja que el partit es va quedar a un sol regidor de la majoria absoluta, i al ple no ha comptat amb el suport de cap altre grup.
Per la seva banda, tant Junts com Esquerra i la CUP han votat els seus respectius candidats: Jordi Fàbrega els quatre regidors de Junts, Francesc Viaplana, els tres regidors d’Esquerra, i Bernat Lavaquiol, els dos de la CUP.
Barrera anuncia “un canvi tranquil, aprofitant tot l’impuls i esforç de tot el que s’ha fet en el passat
En el seu discurs de presa de possessió, Barrera ha destacat que “aquest any celebrem el 900è aniversari de la mort de Sant Ot, el bisbe que va impulsar la construcció de la magnífica Catedral que avui tenim a la nostra estimada Seu. Aquesta catedral es va construir a sobre d’una altra catedral, la impulsada pel bisbe Sant Ermengol. Com analogia, voldria significar que ara hem de construir sobre el que ja està construït, sense destruir, amb un canvi tranquil i aprofitant tot l’impuls i esforç de tot el que s’ha fet en el passat”.
Un altre punt destacat en la seva presentació com a nou alcalde urgellenc ha estat l’aposta de fer de la Seu d’Urgell la capital del Pirineu: “en definitiva, hem de fer de la Seu novament la capital del Pirineu, i tot un referent a Catalunya. Una ciutat que generi respecte i admiració en tots els àmbits. Ho vam fer i ho tornarem a fer”.
En declaracions a aquest mitjà, Barrera ha apuntat que aquest serà un mandat “en què haurem de bastir ponts amb els altres grups municipals, ja que estem en minoria, amb vuit regidors i, per tant, haurem d’arribar a pactes en aquells temes de ciutat que necessiten consensos per ser aprovats”.
Fàbrega qualifica de “d’autoritari i probablement poc democràtic” el tarannà de Barrera i el seu equip
Per la seva banda, el vicealcalde sortint, Jordi Fàbrega, de Junts per la Seu , ha explicat que “afrontem aquest mandat com sempre hem fet, amb voluntat de treball i de servei cap als ciutadans de la Seu i de Castellciutat; és un mandat on hi ha molts reptes al damunt de la taula que nosaltres hem iniciat i la nostra obligació i el que farem és vetllar perquè aquests reptes vagin endavant”. Entre altres, ha citat el nou hospital comarcal, la reforma i ampliació de la unitat sociosanitària de l’actual hospital, la nova residència a l’Horta del Valira o el hub Pirineu Tech Mountain.
En relació a la possibilitat d’arribar a acords amb Compromís durant el mandat, Fàbrega ha estat molt dur. Ha assegurat que la formació no ha tingut el suport de cap altre grup en la investidura “en part pel seu tarannà, un tarannà autoritari, dur, probablement poc democràtic del senyor Barrera i del seu grup”.
Viaplana admet que Compromís els va oferir entrar al govern
Des d’Esquerra, l’alcalde sortint, Francesc Viaplana, també ha remarcat que “deixem molts projectes engegats i que s’han de culminar aquest mandat, i estarem amatents perquè aquests projectes tirin endavant”. També ha deixat clar que “no pel fet de passar a l’oposició ens situem en el ‘no a tot’, al contrari, nosaltres estarem al costat de la Seu i de Castellciutat sent exigents i ferms, però fent una oposició constructiva, justament per tirar endavant tot el que sigui bo per la Seu i per Castellciutat”-
Viaplana ha afegit que “nosaltres vam assumir que la gent no havia confiat en nosaltres per continuar al govern; Compromís, amb vuit regidors, tot i estar en minoria té un nombre suficient de suports per tirar endavant el govern i nosaltres no ens vèiem situant-nos dins d’un projecte que, tal com han explicat durant la campanya, dista molt del nostre”. En aquest sentit, ha admès que des de Compromís els van oferir formar part del govern “però a l’assemblea d’Esquerra vam decidir que continuarem treballant des de l’oposició”.
Finalment, des de la CUP, Bernat Lavaquiol, ha indicat que “avui ha passat el que se sabia que passaria des de l’endemà de les eleccions, que el senyor Barrera seria alcalde de la Seu, tal com li vam dir des del minut zero, quan li vam assegurar que nosaltres no faríem cap pacte amb ningú per impedir la seva investidura”. Lavaquiol ha afegit que “el fet que sigui un govern en minoria és bo per la salut democràtica de la Seu, ja que es trencarà amb les formes de l’antic govern, que tenia majoria absoluta i no consultava, consensuava ni pactava res amb l’oposició perquè podia tirar pel dret”.
En aquest sentit, ha constatat que “ara, l’equip del PSC, per aprovar pressupostos i per poder tirar endavant el seu full de ruta haurà d’arribar a acords”. Lavaquiol ha afegit que “des de la CUP tindrem mà estesa pels serveis públics, pels habitatges públics o per trencar la dinàmica d’empetitir l’hospital, ja que hem de fer un hospital més gran, amb més especialistes”.
Lavaquiol demana crear una taula amb agents polítics i socials per aturar les ‘fake news’
Tot i això, també ha volgut posar sobre la taula “la nostra preocupació per la forma de fer que ha tingut fins ara el PSC: per una banda, tot el populisme que va utilitzar al voltant de les ocupacions, i per l’altra, la problemàtica que hi ha a la Seu amb un digital molt proper al PSC que es dedica a fer ‘fake news’ i a intoxicar”. Així, ha apuntat que “nosaltres creiem que és un greu problema per a la salut de la nostra ciutat i hem parlat amb la síndica de greuges, amb la proposta de fer una taula àmplia amb tots els agents polítics i socials de la nostra ciutat per mirar com aturem aquest problema”.
Lavaquiol s’ha referit a aquesta darrera qüestió després que els darrers dies un digital hagi publicat que la CUP, Junts i Esquerra negociaven un govern alternatiu al de Barrera. Unes negociacions que les tres formacions han desmentit que hagin existit mai i han assegurat que tot plegat ha estat una estratègia de Compromís per “generar mala maror” entre la ciutadania. En aquesta mateixa línia, Fàbrega, de Junts, ha apuntat que la seva formació fa anys que pateix l’actuació d’aquest digital, tot remarcant que “aquest tipus de pràctiques, recurrents des que existeix aquesta eina d’intoxicació, no són acceptables ni ètiques, politica i periodísticament parlant. No és bo ni per la institució municipal ni per la salut democràtica de la nostra ciutat intentar confondre i condicionar l’opinió pública a base de mentides, vexacions, acusacions falses, intents de deshumanització o especulacions malintencionades amb finalitats partidistes.
Medalles als regidors sortints
Com és habitual en aquesta sessió de constitució del nou ajuntament s’ha reconegut públicament als regidors i regidores que avui o durant aquest darrer mandat 2019-2023 han deixat de ser càrrecs electes, tot lliurant-los una medalla commemorativa. Han recollit personalment avui aquest guardó Òscar Ordeig, Àngel Rúbio, Mireia Font, Joan Gurrera i Carlos Guàrdia.