REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- El percussionista i compositor urgellenc Arnau Obiols oferirà aquest pròxim divendres 10 de febrer, a les nou del vespre, un concert a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell per presentar el seu quart treball discogràfic que porta per títol ‘Mont Cau’. Aquest concert obrirà el nou i ‘petit’ cicle de concerts ‘Arrel Alt Urgell’, organitzat per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.
El cicle aplega quatre propostes de quatre projectes musicals d’artistes i grups musicals de la comarca de l’Alt Urgell. Aquesta nova proposta musical pretén que la ciutadania pugui viure i veure grups i artistes locals i, alhora, ajudar a donar més visibilitat a quatre projectes musicals amb novetats discogràfiques.
Així, després del concert d’Arnau Obiols, amb ‘Mont Cau’; seguirà Clàudia Colom, que actuarà el divendres 10 de març, quan presentarà el seu primer disc en solitari, ‘La flor del dimoni’; el divendres 14 d’abril serà el torn del grup Sorguen, format per Ernest Pipó, ‘Pepon’ Vilarrubla i Erika Weigand, que presentaran el seu primer disc; i tancarà el cicle el grup Clavellina d’aire, format per Cati Plana i Jordi Macaya, que presentaran el seu darrer treball titulat ‘Músiques per emportar-se a illes desertes’, el divendres 28 d’abril.
La proposta d’Obiols
‘Mont Cau’ és una passa endavant del camí encetat amb l’anterior projecte ‘Tost’, en què continua esprement el format solo amb la veu i la bateria com a protagonistes, però també amb l’electrònica, les gravacions de camp i d’altres instruments com el flabiol i la guitarra. Si ‘Tost’ era un cant a la muntanya més humana, col·lectiva i anònima basant-se en el repertori tradicional del Pirineu català, Mont Cau és un cant a la muntanya física, a la part natural i profunda de la muntanya. La muntanya, la seva pregonesa, n’és la principal inspiració, és el cau on refugiar-se en un món, el dels humans, sovint hostil i descoratjador. És un àlbum dedicat a la natura, la Mare de totes les coses i, per tant, una celebració del fet de viure atents i de manera respectuosa amb l’entorn natural.
En aquesta ocasió, Arnau Obiols ha elaborat un repertori basat en músiques i lletres pròpies, però també agafant alguns textos i reflexions d’autors contemporanis com l’escriptor i artista Perejaume dels quals, juntament amb el científic ambiental Martí Boada, n’ofereix les seves pròpies veus. O musicant el recordatori de la mort de la seva padrina materna, escrit pel seu pare, l’escriptor Joan Obiols. Continua mantenint la corda tensa amb el cant tradicional, fent l’única versió de l’àlbum, les desconegudes Cobles dels pagesos.
‘Mont Cau’, finalista dels Premis Enderrock
El músic urgellenc ha estat nominat per ‘Mont Cau’ com a millor disc de folk del 2022 dels Premis Enderrock de la revista que porta el mateix nom. El passat mes de desembre ja es va anunciar que l’artista de la Seu d’Urgell havia obtingut el guardó atorgat per la crítica en la mateixa categoria.
El treball d’Arnau Obiols ha estat un dels deu més votats pel públic, entre els quals també hi ha ’12 llunes’, d’Abeniara; ‘Dones d’aigua’, d’Arnau Ferrer; ‘La meitat en són mentida’, de Corrandes Són Corrandes; ‘A Tamarit!’, de Julivert; ‘El llibre vermell’, de Lauzeta; ‘Jota de morir’, de Marala; ‘Trencadís’, de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC); ‘Ja ve l’aire!’, de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i ‘Live Palau de la Música’, de Sabor de Gràcia.
Justament, aquest dimecres 8 de febrer s’anunciaran els tres finalistes de cadascuna de les categories i s’obrirà la tercera i última ronda de votació popular, que culminarà el 19 de febrer. El resultat es revelarà en directe durant la gala de lliurament de la 25a edició dels Premis Enderrock-Premis de la Música Catalana 2023, que se celebrarà el dijous 9 de març a l’Auditori de Girona.