Sort ha acollit aquest dilluns al migdia un taller sobre l’elaboració del Facit de Carnaval obert a tothom però dirigit sobretot al públic infantil i juvenil. L’ha impartit l’Associació Gastronòmica la Xicoia, formada per restauradors del Pallars, amb l’objectiu de divulgar aquest embotit tan característic d’aquestes dates i evitar que es perdi.
Un dels integrants de la Xicoia, Aleix Aytés, ha explicat que, fa uns anys, el concurs de Facit que es feia el dimarts de Carnaval va anar molt a la baixa: “abans tenia un nom brutal i la gent hi participava molt, però es va anar perdent i l’últim any només hi va haver dos o tres participants”. Tement que això acabés significant la desaparició també de l’embotit com a tal, l’entitat va iniciar un seguit d’accions per tal de divulgar-lo, i el taller d’aquest dilluns va en aquesta línia.
Aytés ha indicat que “el taller va encarat als nens perquè són els que han d’insistir a casa perquè es consumeixi Facit de Carnaval”. En aquest sentit, des de l’associació voldrien “que la gent d’aquí, quan vagi a la carnisseria o al restaurant, demani Facit”. “Si ho podem estendre i donar-lo a conèixer a fora o entre els turistes, perfecte, però el més important és que es conservi aquí, se segueixi consumint per Carnaval i no es perdi la tradició”, afegeix.

A banda de fer aquest taller dirigit als infants, representants de la Xicoia, altres veïns i veïnes de Sort i alumnes de l’Escola d’Hostaleria, han elaborat aquest dilluns uns 40 Facits que es repartiran el dimarts de Carnaval, durant la calderada que es farà al Riuet. Aytés ha explicat que, abans, després de l’escudella s’oferien truites, però que justament per promocionar el Facit de Carnaval, s’ha optat per acompanyar la sopa amb aquest embotit. La quarantena de peces que s’han elaborat aquest dilluns, doncs, es repartiran entre les 300 o 400 persones que està previst que s’apleguin a la calderada.
Un embotit consistent
El Facit de Carnaval és un embotit fet de carn de poc que té la peculiaritat que s’emboteix a dins de l’estómac del mateix animal. “Aquest fet fa que sigui més especial, perquè cada porc només té un estómac i això fa que cada embotit sigui únic”, indica Aytés. Pel que fa als ingredients, explica que els bàsics són la cansalada, el pa, l’ou i les panses, que són els que provoquen una barreja de gust dolç i salat. Aytés, però, explica que cada casa l’elabora a la seva manera i que, en el seu cas, hi posa cansalada viada, carn magra amb el seu greix, greix i pernil.

Pel que fa a l’elaboració, explica que “tot plegat es tritura, s’amassa, s’emboteix a l’estómac del porc, es cus, es fa bullir una hora i mitja a foc molt suau, es deixa reposar un dia i l’endemà ja es pot menjar, ja sigui fred o calent, passant-lo suaument per la paella”. Aytés remarca que “es tracta d’un embotit de festa que té molta potència energètica” i que es creu que es consumia en aquesta època per preparar el cos per a l’abstinència de la Quaresma.
Torna el Carnaval
L’elaboració del Facit ha donat el tret de sortida als actes festius del Carnaval a Sort, un dels més concorreguts de l’Alt Pirineu. Després que l’any passat s’haguessin d’anul·lar bona part dels actes per la pandèmia, enguany s’han recuperat. Començaran aquest divendres i s’allargaran fins al dimarts 1 de març amb una vintena d’actes previstos.


