JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- Com ja és tradició, cada 17 de gener, la Seu d’Urgell celebra Sant Antoni, festivitat que ha començat amb la missa a la catedral de Santa Maria d’Urgell, acompanyada per la coral ‘Veus de la Seu’. A la mateixa catedral, s’ha donat a conèixer el banderer entrant, Andreu Marsà, i Sergi Mitjavila, com a proposat per l’any vinent. També amb un reconeixement per Pol Clotet, banderer sortint.
Antoni Muntada, president de la Confraria de Sant Antoni Abat, s’ha mostrat molt content per l’entrada de gent jove que vol continuar amb la tradició: “Últimament està entrant molta gent jove, que és important, perquè els grans no podem fer la feina com ells, i a més, ho fan amb molt interès i sentint la festa”.
La cerimònia ha tancat amb la repartició del ‘Panet de Sant Antoni’ entre els assistents, enguany, al voltant d’un miler. Seguidament, al carrer, s’ha realitzat la benedicció dels animals. Primer, els cavalls de l’Escola Agrària del Pirineu, i seguidament, gossos i algun de més peculiar, com un corder. La comitiva s’ha desplaçat fins el Passeig Joan Brudieu, on s’han realitzat els ‘Tres Tombs’.
El moment més esperat, però, ha estat la calderada, que ha començat a preparar-se des de primera hora del matí, amb unes 3.000 kg de verdures, llegums, carn de porc i carn de vedella. La proposta culinària suma més de 120 anys d’història a la capital urgellenca, una fita molt valorada per Joan Barrera, alcalde de la Seu d’Urgell: “Formem part d’aquests municipis més antics de Catalunya que ho celebra, per tant, podem estar molt contents de tenir aquesta confraria que organitza aquesta calderada amb tant èxit i gaudir d’aquesta tradició que ens defineix”.
Després de beneir l’aliment, les autoritats han pogut fer el primer tast i s’han començat a omplir olles i carmanyoles. La Confraria de Sant Antoni Abat calcula que s’han repartit unes 11.000 racions d’escudella.