JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- Sibil·la. Naixement, metamorfosi i supervivència d’una profecia cantada és el nou llibre de Laura de Castellet. La historiadora, que també és l’encarregada d’interpretar la Sibil·la, a la Catedral de Santa Maria d’Urgell, fa un recorregut històric pel cant, els versos i la melodia, de la peça musical.
Això abasta, com ella mateixa ha explicat, “des dels seus orígens, a com es van anar adaptant els textos, quins són, en llatí, en català, etc., i com arriba a la baixa Edat Mitjana i fins el segle XVI. També sobre els motius pels quals, amb el canvi litúrgic, desapareix, i per què ressuscita”, ha dit Castellet.
Tot i aquesta quasi desaparició del cant de la sibil·la al segle XIX, actualment, l’interès folklòric i cultural manté la tradició viva.
Com ha comentat Castellet, “a cada lloc hi ha la seva versió, amb la seva història, amb una melodia i lletra pròpies. En el cas d’Urgell, tot i ser una versió bastant estàndard catalana, és la que es va estar cantant aquí fins al finals del segle XVI i, per tant, és una certa restitució fer-la ara”.
El llibre s’ha presentat a l’església de Sant Miquel, a la Seu d’Urgell, amb la presència dels historiadors Lluís Obiols i Climent Miró.