Puigcerdà viu un any més la Fira del Cavall, la mostra de bestiar equí més important del país. El recinte firal ha acollit uns sis-cents exemplars, d’un centenar de ramaders d’arreu del país. Enguany, la participació de valencians ha estat baixa pels aiguats que van afectar la zona, fa una setmana. Des de l’Ajuntament del municipi han volgut remarcar el seu suport a tots els afectats.
L’alcalde, Jordi Gassió, assegura que “molts no han pogut desplaçar-se i s’entén perfectament. Això ha fet que quedi una mica deslluïda la part que es reserva a la ramaderia.”
Tot i això, l’afluència de visitants a la fira ha estat bona, amb unes 20.000 persones al llarg de la mostra i unes 5.000 que s’han apropat al recinte per a veure el Concurs de Cavalls. L’esdeveniment ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha pogut copsar de primera ma les inquietuds del sector.
Concurs de Cavalls
El certamen ha estat un dels grans atractius de la jornada, en la seva 43a edició. La categoria de sobranyes ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a la proposta. El jurat ha escollit els millors exemplars de les set categories: sobranyes i sobranys, terçones, eugues amb pollí, terçons, quartons i sementals.
Els premiats participaran la setmana vinent, a Arties, al Concurs Nacional de Call Pirinenc Català.
Fira al carrer
La proposta també ha celebrat la fira multisectorial, ubicada al centre de la vila i a la zona industrial. En total hi ha participat unes 300 parades de productes artesans, formatges, embotits, roba i altres complements.
L’origen
La fira ramadera de Puigcerdà va començar el 1182, quan el rei Alfons I, la va impulsar durant la Mare de Déu
d’Agost, per atraure visitants de tot el país. El segle XVII la fira desapareix i no es reactiva fins a inicis del segle XX.
A partir de 1922, la fira es converteix en una de les mostres més importants de tot Europa i finalment, el 1980, va començar el concurs de cavalls, un dels grans atractius de la proposta.