Més de 4.000 persones han assistit a la vint-i-quatrena edició de la Fira de la Girella, al Pont de Suert. El bon temps, que també ha fet acte de presència, ha permès desenvolupar l’esdeveniment amb normalitat i ha afavorit la participació.
Enguany, una de les novetats, de la proposta ha estat el Giretast. Els establiments de restauració del municipi han ofert una croqueta de girella. La iniciativa, segons explica l’alcaldessa, Iolanda Ferran, “s’ha introduït per posar en valor el producte en altres tipus d’elaboració, més enllà de l’embotit. L’objectiu és continuar innovant en futures edicions, amb altres propostes, com pot ser una hamburguesa”.
Durant la diada de la fira s’ha dut a terme un dels actes més esperats, el concurs dels xiulets dels pastors. El certamen, que ha celebrat la dinovena edició, ha valorat la durada i la potencia.
Una de les novetats de la jornada ha estat el concurs de serrar amb transador, impulsat per l’Associació de Fallaires del Pont de Suert.
La inauguració de la mostra ha tingut lloc al migdia. Moment en que també s’ha nomenat la majorala dels Pirineus 2024. Enguany el títol s’ha atorgat a la filòloga, Glòria Francino Pinasa, la qual s’ha mostrat sorpresa i contenta. “La gent s’ha bolcat en felicitar-me”. Durant el seu pregó ha posat en valor l’elaboració de la girella, així com la vida dels pastors. “Crec que la dels pastors és una vida per a recordar, m’agrada molt llegir literatura popular, que recordi la memòria oral”, assegurava Francino.
L’alcaldessa, per la seva part, ha remarcat que la majorala és defensora de la parla, coneixedora del país, compromesa amb les activitats del municipi i forma part del Centre d’Estudis Ribagorçans. Francino també va escriure el llibre ‘Els noms del Pont de Suert’, el 2004, on va recollir el testimoni de veïns perquè diferents paraules del municipi no es perdin. Moltes d’aquestes relacionades amb l’agricultura i la ramaderia.
La degustació de girella ha estat un dels actes amb més participació, amb la venda d’uns 1.500 tiquets.