MARIA FORMENTI (Puigcerdà).- La nova Llei d’alta muntanya s’aprovarà abans de la primavera perquè comenci la seva tramitació parlamentària. El Govern de la Generalitat ho ha anunciat durant el 13è Congrés Europeu de Muntanya, Euromontana, que es celebra aquests dies a Puigcerdà. Precisament, la nova llei vol ser un instrument de foment i dinamització del territori tenint en compte la seva singularitat.
Segons el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Víctor Puga, la nova llei ha d’abordar qüestions com ara la despoblació, les dificultats d’accés a l’habitatge o la manca d’infraestructures i serveis. Per ell, la nova llei “intenta definir aquesta estratègia i des del punt de vista de l’ordenació del territori, definir accions que permetin l’arrelament i el no despoblament d’aquestes comarques de muntanya a partir d’accions concretes en matèria d’habitatge, mobilitat, infraestructures, econòmiques, etc. Hi ha tot un ventall de possibilitats que s’han d’abordar i aquesta llei és el que preveu fer”.
Puga ha destacat que les dificultats d’accés a un habitatge han arribat a convertir-se en una “emergència nacional” i que aquesta “es dona de forma més acusada” en zones de muntanya. Per aquest motiu, ha dit que el Govern té la voluntat de destinar-hi recursos en aquest àmbit i apostar per la construcció d’un parc d’habitatge protegit.
En aquest sentit, l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, ha explicat que la problemàtica de l’habitatge és molt present a la vila i que el projecte de construcció de 130 pisos a la zona de la Pedragosa està aturat perquè als promotors no els hi surt a compte econòmicament construir-los: “Si no hi ha una subvenció pública que els hi cobreixi una part, no volen construir perquè perdrien diners”, ha manifestat Gassió.
Per la seva banda, el secretari general per al Repte Demogràfic, Francés Boya, ha destacat la importància d’apostar per la tecnologia i la investigació com àmbits de desenvolupament en àrees rurals, sense renunciar al pes del turisme: “El que necessitem és aprofitar el turisme per donar embranzida a altres activitats econòmiques que ens ajudin en aquesta diversificació. En aquest sentit, nosaltres hem treballat amb unes experiències molt interessants als Centres d’Innovació Territorial, i estem veien que no hi ha cap problema en desenvolupar empreses punteres en tecnologia en territoris de muntanya i per tant diversificar aquesta economia a la que no podem renunciar”, tot i valorar que “seria ingenu dir que es pot renunciar al turisme, perquè les nostres economies hi estan fonamentades en una part molt important, el que hem de tenir és un turisme sostenible”, ha clos Boya.
Tot plegat ho han explicat en el marc del congrés biennal, que reuneix més de 250 experts europeus per tractar els reptes de les economies de muntanya, i que es centra en diversos línies de treball, com ara com incrementar el valor dels productes agrícoles, la digitalització de l’economia de muntanya o l’impuls de l’emprenedoria.