REDACCIÓ (Alt Urgell i Cerdanya).- Tret de sortida de la convocatòria dels ajuts per a la diversificació econòmica de les zones rurals Leader de Catalunya impulsats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna 2023-2027.
L’objectiu principal dels ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i la creació o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves. S’adrecen a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris; la creació i desenvolupament de microempreses i pimes; el foment d’activitats turístiques; la conservació i millora del patrimoni rural; i els serveis a les persones. El valor dels ajuts per aquesta convocatòria al territori Leader format per les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya és de 511.436,08 euros.
Poden sol·licitar els ajuts persones físiques o jurídiques (microempreses, pimes, cooperatives, associacions o fundacions participades per ens públics en menys d’un 25%), així com persones de naturalesa pública, com ara ajuntaments, consells comarcals, entitats municipals descentralitzades, consorcis, associacions, fundacions o empreses públiques participades per ens locals (en un 25% o més).
El termini de presentació de sol·licituds estarà actiu fins el 31 d’octubre de 2024 i es farà de forma telemàtica.
L’ajut es pot demanar per inversions a partir de 12.000 euros (sense IVA) i poden cobrir entre un 22 i un 40% del cost amb un màxim de 100.000 euros. El seu atorgament va lligat a una sèrie de requisits i compromisos, com per exemple mantenir l’ocupació i l’activitat oberta un mínim de cinc anys des del cobrament de l’ajut. El poden demanar noves activitats econòmiques o aquelles que ja estiguin en funcionament però tinguin projectes d’ampliació i de millora.
Els ajuts s’atorguen per concurrència competitiva on cada sol·licitud rep una puntuació de fins a 400 punts a partir de criteris en àmbits com l’economia i l’ocupació, promoguts per joves, l’adaptació al canvi climàtic, la innovació o la priorització per sectors específics. Els tècnics del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya ofereixen atenció personalitzada durant tot el procés.
Qualsevol persona que vulgui rebre més informació sobre el grup d’acció local pot adreçar-se a la seu del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, ubicada al CETAP, o bé a l’oficina de Puigcerdà, al Consell Comarcal de Cerdanya.
La metodologia Leader, les comunitats rurals al centre
Els Grups d’Acció Local desenvolupen les seves estratègies mitjançant la metodologia Leader, una política de la Unió Europea que es basa a posar a les comunitats rurals al centre, donant-los
el poder de decisió per créixer, prosperar i definir el millor pel seu futur.
Per tant, aquesta forma de treball persegueix el desenvolupament integral de les zones rurals a través de la participació activa i directa dels actors locals, que treballen proposant accions i projectes en línia a les necessitats reals i comunes de la comunitat.