REDACCIÓ (Gerri de la Sal).- El passat dissabte, 14 de setembre, 42 persones van assistir a una sortida de camp a Gerri de la Sal. El catedràtic en geologia estructural Josep Anton Muñoz de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB va explicar la història geològica de la discordança de Compte.
Els assistents van fer una caminada fins al Pla de Guineu des del pàrquing del poble. Des d’aquest punt s’observen les roques que permeten comprendre un moment clau en la formació de l’estructura de la serralada pirinenca. Aquest indret està catalogat com a lloc d’interès geològic del Geoparc Orígens i és visitat tots els anys per grups de geòlegs de tot el món.
La presentació a càrrec de Josep Anton Muñoz va ser gravada i passarà a formar part de la col·lecció de vídeos geològics del Geoparc Orígens, que ja consta de dos vídeos publicats al canal de Youtube del Geoparc. L’objectiu és completar-la amb la publicació de dos vídeos més, un realitzat al Congost de Collegats durant el mes de juny i un altre previst per aquesta tardor sobre la formació de la Serra del Montsec. D’aquesta manera es pretén disposar d’aquestes presentacions geològiques a camp dels millors indrets que permeten conèixer com es van formar els Pirineus i apropar així el coneixement científic a la població.
Aquesta activitat va ser possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Baix Pallars, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca Geomodels, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i forma part del projecte ‘VIGEOCULT. A natural open museum in the Pyrenees: virtual reality experience for dissemination and conservation of the geological and cultural heritage’, finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i pel Fons Next Generation de la Unió Europea.
El Geoparc mundial de la UNESCO
El Geoparc Orígens està gestionat per una associació constituïda el 2015 i formada per 21 membres. La formen els municipis d’Abella de la Conca, Àger, Baix Pallars, Camarasa, Castell de Mur, Coll de Nargó, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, La Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Torre de Capdella, Tremp i Vilanova de Meià, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i la Noguera. Aquesta associació garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.
El Geoparc Orígens va ser nomenat com a Geoparc mundial de la UNESCO l’any 2018, i va passar la seva primera revalidació l’any 2022. La segona revalidació està programada per l’any 2025.