REDACCIÓ. (Estamariu).- La segona edició del Festimariu, el Festival de les arts i la cultura d’Estamariu, a l’Alt Urgell, tindrà lloc entre el 6 i el 8 de setembre, i busca promoure i fer consciència sobre els valors i el sentiment de pertinença a la comunitat. Tot plegat es farà visible a través d’un trencadís fotogràfic que sota el nom ‘visca Estamariu’ estarà instal·lat a la plaça de la Font Vella. Es tracta d’un projecte que està preparant Gemma Pla de Tucutun Fotografia durant aquest estiu i que compta amb la participació dels veïns del poble. D’aquesta manera, es dona continuïtat a una proposta que l’any passat estava dedicada al col·lectiu de la gent gran.
Mentre, artistes del col·lectiu L’Aparador de la Seu d’Urgell seran els encarregats d’organitzar una exposició col·lectiva anomenada ‘Pirineus’, que es podrà veure a l’Espai Joan Planes d’Estamariu. Al mateix temps, s’instal·laran, en diversos carrers del poble, les transformacions en obres d’art que 22 creadors d’aquest col·lectiu han fet a partir d’una forca. A més, durant el cap de setmana també hi haurà una mostra d’artesania, que estarà instal·lada a la plaça Santa Cecília.
A banda d’aquestes propostes, durant els tres dies de certamen es podrà gaudir de diverses activitats, en un programa que combina propostes d’arts escèniques i musicals amb d’altres de caire literari i gastronòmic. Precisament, el Festimariu arrencarà el 6 setembre a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu amb la presentació del disc Tretze vares, on l’acordionista Cati Plana i el dolçainer Pau Puig oferiran diverses melodies tradicionals amb uns arranjaments que busquen una sonoritat orgànica i minimalista.
En el mateix escenari es podrà escoltar l’àlbum Un Delta fràgil, on la cantautora ebrenca Lia Sampai analitza aquest entorn des de múltiples vessants. La presentació del tercer treball de l’artista tindrà lloc dissabte 7 de setembre al vespre. Mentre, el darrer dia del Festimariu el públic podrà gaudir amb el concert de Sorguen, formació que està a punt de treure el seu primer disc i que ha sorgit de la Trobada d’Acordionistes d’Arsèguel. Les entrades per als tres concerts ja estan a la venda i es poden adquirir a través del web www.codetickets.com
També hi haurà propostes musicals al carrer, concretament a la plaça de l’Ajuntament d’Estamariu, on Baridà Sons Fers oferirà un concert de folk i José Ignacio López de Robles ‘Txopo’ en farà un de txalaparta. Mentre, el duet de folk La Sonsoni, format per Pep Lizandra i Elies Porter, tancarà la programació del festival amb la proposta ‘Muntanyes de vida’. A més, David Surià durà a terme un taller de percussió corporal a l’Espai Joan Planes i Ivan Caro un altre de danses a la plaça de la Font Vella.
Aposta pel teatre i la literatura
El teatre també té un espai destacat en la segona edició del Festimariu, amb la programació de Camins que parlen, de la companyia La Fanga escènica que dirigeix Joel Pla, veí d’Estamariu. A més, n’hi ha una proposta dirigida al públic familiar basada en l’adaptació d’uns poemes del peramolí Ramon Besora. Es tracta de l’obra El conillet que volia pa de pessic, de Cacauet teatre.
Dins l’àmbit literari, s’ha organitzat una taula rodona amb la participació de diversos escriptors. Un d’ells és l’historiador nascut a la Seu d’Urgell Albert Villaró, que en els darrers mesos ha publicat la novel·la Tercer Origen, on parla del canvi de vida d’una adolescent que deixa la ciutat per anar a viure a un petit poble del Pirineu i que, de sobte, es veu envoltada per l’esclat d’una gran pandèmia.
També hi participarà la filòloga i activista cultural Roser Vernet, que l’any passat va publicar el seu primer llibre titulat Lo mig del món i que impulsa el Centre Quim Soler, ubicat al Molar (Priorat) i pensat com un espai de trobada entre escriptors i lectors de la comarca. També hi compartirà taula la periodista cultural, traductora i editora Anna Punsoda, Concabella (Segarra), que l’any passat va publicar La terra dura, el relat d’un retorn on es tracta la reconciliació personal i la reivindicació del cor de Catalunya. Finalment, hi participarà el periodista, guionista i escriptor mataroní Joan Safont, que al 2023 va presentar l’obra L’estiu passat, on planteja una ‘geografia’ de les vacances d’artistes i escriptors d’arreu dels Països Catalans.
Propostes per gaudir de la natura i la gastronomia
D’altra banda, a la plataforma Codetickets també es poden reservar altres activitats del certamen, com ara un bany de bosc guiat per Teresa Ruiz o un tast de formatges que anirà a càrrec de Judit Carreira (Formatges de l’Abadessa), que es durà a terme gràcies a la col·laboració de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. A més, durant el cap de setmana hi haurà una mostra gastronòmica a la plaça de l’Ajuntament d’Estamariu.
També en el marc del certamen i a l’Hotelet d’Estamariu, tindrà lloc la primera trobada dels vetlladors acreditats del projecte Camina Pirineus. A més, s’oferirà una visita guiada a l’església de Sant Vicenç per part de l’escriptor Albert Villaró. Altres de les activitats programades consistiran en un taller de serigrafia, a càrrec del Taller Tartera de la Seu d’Urgell, així com l’estrena del curtmetratge sobre el Casal d’Estiu d’Estamariu, que es podrà veure a Cal David.
La segona edició del Festimariu està organitzada per la Fundació Planes Corts. El seu president, Joan Planes Vila, ha volgut remarcar el paper que té la cultura com a «eix estratègic» dins la tasca de desenvolupament dels territoris rurals i la promoció de la identitat dels seus habitants. El certamen compta amb el suport del Departament de Cultura, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’Ajuntament d’Estamariu. Estamariu.