M.F. (Bolvir).- Ja fa 20 anys que cada estiu un grup d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i els seus professors porten a terme campanyes d’excavacions al jaciment arqueològic del Castellot de Bolvir. Aquesta tasca ha permès anar descobrir prop de la meitat d’aquest assentament que té fases d’ocupació des de l’Edat del Bronze fins a l’Edat Mitjana, passant per una època ibèrica i una romana.
A més de les excavacions, aquest hivern s’ha fet un pas endavant en la qualitat de la museïtzació del jaciment. En aquest sentit, s’han instal·lat noves passarel·les i s’ha recreat una casa ibèrica. Tot plegat, per millorar l’experiència dels visitants i per facilitar-los la interpretació de les restes.
Com explica Jordi Morera, director de les excavacions, “el circuit s’ha reorganitzat i millorat i ara el jaciment és molt més fàcil d’entendre. També s’ha refet una casa ibèrica tal com era a l’antiguitat, amb les mateixes tècniques de construcció, que també millora la visita”.
En una segona fase, Morera confirma que “s’haurà d’acabar amb els detalls constructius, de decoració i atrezzo perquè s’apropi a l’habitatge d’una família de l’època ibèrica”. L’important, és que la gent quan marxi l’hagi entès”, manifesta Morera.
Els treballs d’enguany se centren en finalitzar la recuperació de l’entrada d’època medieval, un projecte que va començar fa dos anys i que ha permès reorganitzar el circuit d’entrada al recinte. Quant a aquesta, Morera detalla que “tot i no estar amagada sí té un caràcter de dificultar l’accés a un potencial enemic”.
“El que té de bo el Castellot és que no és un jaciment d’una sola fase, sinó que són tres molt clares, una ibèrica, una romana i una medieval”, clou Morera.
La campanya d’excavacions compta amb la participació d’una quinzena d’estudiants d’Arqueologia, Història i Ciències de la Antiguitat de la UAB, alguns dels quals vinguts d’Holanda.
Paral·lelament a les excavacions, al llarg d’aquest mes té lloc el Seminari d’Arqueologia a l’auditori de Bolvir, unes xerrades obertes a tothom.
El Castellot de Bolvir és un dels pocs poblats ibèrics localitzat al Pirineu i el més important en l’àmbit cerdà.
Les campanyes arqueològiques són possibles gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Bolvir, la UAB, la Diputació de Girona i la Generalitat.