REDACCIÓ. (Vielha).- El Pla Estratègic de Gestió Sostenible de Règim de Foc de la Val d’Aran, impulsat pel govern d’Aran a través de Pompièrs Emergéncies i pioner a tota Europa, és objecte d’estudi per part de Catalunya perquè aquest model pugui ser aplicat en altres zones.
Aquest model de gestió del foc ha estat dissenyat per Pompièrs Emergéncies en col·laboració amb el Departament de Territori, Paisatge i Canvi Climàtic del Conselh Generau d’Aran, i compta amb l’assessorament del Grup de Suport d’Accions Forestals (GRAF) de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
El Pla planteja una nova manera d’afrontar l’extinció de focs marcada per episodis extrems viscuts a tot el món que demostren un canvi de paradigma no focalitzat en l’extinció, sinó en la gestió del règim del foc en conjunt.
Les particularitats socioeconòmiques de la Val d’Aran han afavorit la creació d’un model de gestió va lligat a la necessitat d’adaptar-se al nou escenari de canvi climàtic i als incendis de sisena generació que tenen un comportament específic i diferenciat en alta muntanya.
L’objectiu és buscar una solució tècnica per al territori, on després de la priorització del bé comú es pugui trobar una conciliació d’interessos consensuada i planificada entre els diferents sectors implicats que posi el camí més fàcil als cossos d’extinció, l’execució tecnificada de les intervencions i la motorització.
Per a Manel Bosch, major de Pompièrs Emergéncies: “El pla proposa una metodologia pionera per a crear un marc transversal i de consens en l’àmbit de territori en relació amb l’ús del foc, socialitzar risc d’incendi i oferir instruments a la xarxa d’organització d’emergències destacades amb la gestió i protecció del bé comú d’Aran”.
El “model aranès” per a la gestió del foc pretén dur a terme accions a través de cremes controlades per a modificar la vegetació que hi ha actualment a les nostres muntanyes, que és cada vegada més homogeneïtzades, per a evitar el risc d’incendis de sisena generació.
La sindica d’Aran, Maria Vergés, manifestava: “Aquest és un Pla que s’uneix al projecte de gestió forestal BoscAran i al del bestiar comunitari a Vilamòs OviHuec, que pretenen recuperar la gestió dels nostres boscos per a treballar la transició energètica, d’una banda, i disminuir la càrrega de material que hi ha en els nostres boscos i als entorns dels pobles de la Val d’Aran després de dècades de falta de gestió i, que en aquests moments, com apunten els experts, suposa un risc real en què els nostres boscos cremin”.
Aquest pla estratègic va començar a funcionar de manera efectiva el primer trimestre de l’any 2023 amb el control de l’incendi que es va produir en la zona de Canejan, on es va gestionar la intervenció a través d’un dels sectors determinats en el seu full de ruta, després d’una crema controlada en Estiuèra (Bossòst).