MARIA LOZANO*.- Autea Alt Pirineu presenta un Grup d’Ajuda Mútua (GAM) per A les famílies de la vegueria catalana que té per objectiu que les famílies puguin explicar les seves vivències i compartir-les amb la resta de membres de l’entitat. Això els permet sentir-se recolzats amb les vivències que té cadascú respecte al trastorn de l’espectre autista (TEA). Aquestes sessions tindran lloc cada segon dilluns del mes a les 21:30 hores en línia, i començaran a partir del mes de setembre.
Cada vivència és única, i cada família ―i persona― rep l’autisme de forma diferent, però en posar en comú els diferents sentiments es poden abastar tots els problemes que es pateix i que es converteixin en més abordables. Aquest és l’objectiu principal que té l’associació amb aquest programa.
Des de l’entitat, ens hem inspirat i format amb Autea Andorra, amb un recorregut i una experiència que nosaltres encara no tenim, però també amb l’Associació Catalana de Salut Mental per poder donar el suport necessari a aquelles famílies de la millor manera possible. Tot i que abastem pràcticament tot el Pirineu, la nostra associació encara és molt jove, encara no tenim l’experiència ni els recursos per poder atendre totes les necessitats de la vegueria.
Malauradament Catalunya, al final, manté una estructura molt centralitzada, i els professionals de TEA es troben sobretot a les comarques més poblades, mentre les persones que viuen a la resta ―tot i ser més grans― es troben en la situació d’haver de desplaçar per trobar diagnòstics, psicòlegs i teràpies. Per no parlar del fet que les persones autistes necessiten rutines, i un desplaçament cada poc temps a ciutats molt poblades pot generar una desregulació amb molta facilitat.
Catalunya, al final, manté una estructura molt centralitzada, i els professionals de TEA es troben sobretot a les comarques més poblades, mentre les persones que viuen a la resta ―tot i ser més grans― es troben en la situació d’haver de desplaçar per trobar diagnòstics, psicòlegs i teràpies
Per tot això, estem molt agraïts a Autea Andorra per proporcionar-nos tot el seu suport en diagnòstics i intervenció terapèutica des d’aquest mes de juny, ja que a l’Alt Pirineu no disposem de professionals especialitzats en TEA ni tampoc existeix una formació específica per als psicòlegs, psiquiatres, educadors, integradors i treballadors socials.
Així doncs, al setembre arrancarem el GAM per a les famílies, i a més, posarem en marxa el programa Colla, en què participaran infants de 6 a 12 anys amb TEA, que amb un professional faran activitats lúdico-educatives per ajudar-los en el desenvolupament de les seves capacitats socials. Aquest és un exemple més de com a Autea Alt Pirineu volem continuar lluitant pels drets de les persones amb autisme així com del seus familiars.
Les persones interessades en els programes es poden adreçar a altpirineu@autea.org
Maria Lozano, tècnica de Comunicació d’Autea Alt Pirineu.