J.F. (La Seu d’Urgell).- L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’associació ASPID han elaborat conjuntament una guia per dissenyar itineraris accessibles en el medi natural. El manual, que han presentat aquest divendres al Parc del Segre de la Seu d’Urgell, exposa criteris, mesures i bones pràctiques que ha de tenir qualsevol recorregut perquè hi pugui accedir tothom amb autonomia.
La iniciativa va sorgir d’aquesta entitat que treballa amb persones amb discapacitat física en veure que, més enllà del marc legal, no hi havia cap guia d’aquest tipus centrada en entorns rurals.
“Explicant bé el tipus de recorregut, el ferm que té, els desnivells, la distància i una bona senyalització en tots els àmbits, si tens tota aquesta informació, pots saber on et pots ficar en funció de la teva discapacitat i de les teves capacitats”, ha explicat Montse Rollán, representant del grup d’accessibilitat d’ASPID a l’Alt Pirineu i Aran.
La publicació va destinada sobretot a administracions públiques com ajuntaments, consells comarcals o gestors d’espais naturals, ja sigui perquè impulsin millores en l’accessibilitat dels espais o perquè tinguin en compte aquesta perspectiva a l’hora de fer actuacions.
“L’important és fixar bé les prioritats, a vegades ens volem gastar diners en una passarel·la en un lloc molt emblemàtic i potser seria millor destinar els diners a mantenir pistes forestals que són molt més utilitzades”, ha comentat Xavi Basora, secretari tècnic de la Taula de Camins de l’IDAPA.
Més enllà dels responsables tècnics i polítics, la guia vol servir també per promoure més formació en aquest àmbit i sensibilitzar el conjunt de la ciutadania.
L’acte de presentació ha comptat amb una passejada pel camí del Segre entre la Seu i Alàs, on els participants han pogut contrastar sobre el terreny el contingut de la guia.