J.P.O. (Oliana).- El darrer número de la revista Cadí-Pedraforca dedica el dossier monotemàtic a fleques i pastisseries amb història. També amb el protagonisme de les persones que les han menat i els dolços emblemàtics. Entre els reportatges, en trobem un sobre el racionament d’aliments als anys 40, vinculat amb la història d’uns germans d’Oliana.
Com explica Jordi Pasques, col·laborador de la revista, aquests “baixaven a Bassella a buscar farina d’estraperlo que amagaven a la part de sota dels carros, i a sobre posaven feixes de lleny perquè la Guàrdia Civil no els hi agafés”.
Entre altres, podem trobar relats sobre els forners de Peramola i Coll de Nargó, que marxaven a formar-se a Barcelona. En la revista també s’hi troba una entrevista al darrer porcater del Pirineu, Antoni Capdevila. Per Marcel Fité, col·laborador de la revista, conèixer la seva història “ha estat tota una descoberta” perquè “ha retingut moltes expressions, informacions i anècdotes” que ara es poden recuperar.
El número inclou seccions habituals com la descoberta d’un indret, articles de patrimoni històric o una conversa amb l’urgellenca, Maria Dolors Siscart.
Per Guillem Lluch, director de Cadí-Pedraforca, la revista “busca recopilar testimonis de persones que han viscut les darreres èpoques en aquest territori i que poden explicar com s’hi ha viscut, treballat, patit i gaudir”. L’objectiu, per Lluch n’és evident: “Si no recollim aquest patrimoni immaterial, es perdrà”.
La revista es pot trobar en quioscos, llibreries i establiments de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès.