M.F. (Bellver de Cerdanya).- Amb la idea de promoure oficis del territori, la Fundació Planes Corts, situada a l’Alt Urgell, organitza durant l’any el cicle ‘Tastet d’oficis’, amb tallers impartits per professionals que treballen a les comarques pirinenques. Un d’aquests ha estat dedicat a l’elaboració de matons i iogurts i ha tingut lloc a l’obrador de Làctics L’Esquella de Bellver de Cerdanya.
A diferència de l’any passat en què els alumnes eren sobretot d’Estamariu, enguany, i tal com explica Montse Ferrer, directora de la Fundació “hi ha molta més gent i de més lluny, de Barcelona, l’Alt Urgell i Andorra”.
La Fundació Planes Corts treballa per generar activitat al territori pirinenc, on el sector agroalimentari hi té molta presència. Els tallers, però, són de diversos àmbits i els que han tingut més èxit han estat els d’elaboració de productes làctics, el de curats i els d’horticultura. Totes les formacions volen promoure l’autoocupació, potenciar la sobirania i la transmissió de coneixements, tanmateix, en la pràctica, segons comenta Ferrer “el foment de la microemprenedoria no ha passat”. En canvi, el que sí ha triomfat ha estat “la sobirania alimentària, del que cadascú es pot fer a casa seva, sobre tot per fer formatges, curats i conserves”, com també, continua Ferrer, els tallers serveixen “per posar en valor oficis que eren del món rural i que d’alguna manera s’havien perdut”. En aquest sentit, “el fet que tots els monitors siguin professionals de les àrees que imparteixen ajuda a què els alumnes vegin que es pot viure d’aquests oficis”.
Els tallers d’elaboració de productes agroalimentaris s’imparteixen a les instal·lacions de professionals però la Fundació preveu disposar l’any vinent d’un obrador làctic compartir a Estamariu on poder organitzar les activitats.
En total, unes 200 persones han assistit o assistiran als tallers d’aquest any.