REDACCIÓ. (Barcelona).- Aquest cap de setmana, el món rural català ha obert les portes per a la celebració de Benvinguts a Pagès La Festa, amb una afluència de 30.000 persones, que han participat en les més de 450 experiències agroturístiques preparades arreu del territori. Els visitants han pogut conèixer 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants arreu de Catalunya, on han apreciat la importància del sector primari del país, la tasca de les persones que s’hi dediquen i l’origen dels productes que s’hi consumeixen diàriament.
Aquest 2024, Benvinguts a Pagès La Festa ha comptat amb diverses novetats, com el pagament simbòlic de dos euros, que havien d’efectuar tots els visitants majors de 15 anys en el moment de fer la reserva, que garantia la plaça. Amb aquest pagament simbòlic, també, es pretenia crear un vincle de compromís entre els visitants que han reservat i els pagesos, reivindicant la feina dels professionals del camp i garantint que la visita s’acabava fent, minimitzant els no presentats. Remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat és un dels objectius de La Festa.
La iniciativa, a part de donar valor al món rural i impulsar l’oferta turística, actua com un aparador dels productes agroalimentaris del territori, ja que esdevé promotora de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions que en formen part i la venda directa. El 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d’elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €.
El sector agroalimentari és el més important de la indústria catalana, pel que fa al volum de negoci i treballadors. Representa gairebé el 20% del PIB ―concretament el 19,7%―, i genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones, segons les dades de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ ―l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball― i Prodeca ―l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Altres novetats en pro al sector primari i la sostenibilitat
La mitigació de la petjada de carboni ha estat protagonista de La Festa d’aquest any, que continua amb la ferma voluntat de ser una proposta responsable amb el planeta. És per aquest motiu, que s’han impulsat iniciatives en pro a la sostenibilitat. En aquest sentit,, s’ha facilitat a les explotacions agràries la Calculadora de Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, una eina per autoavaluar-se en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica.
Unes xifres excepcionals any rere any
Aquesta 9ª edició plena de novetats conclou amb bones xifres que demostren i consoliden l’èxit de la iniciativa. L’any 2016 es va celebrar la primera edició de Benvinguts a Pagès La Festa, i des de llavors, s’han acollit més de 196.000 visitants, valor absolut acumulat fins al dia d’avui.
Enguany, els participants a Benvinguts a Pagès La Festa han pogut gaudir de visites com ara dormir a Casa Bellera (Rialp, Pallars Sobirà), una casa pairal del segle XVI en un entorn privilegiat, entre moltes altres.
Sobre Benvinguts a Pagès
“Benvinguts a Pagès” és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Super3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Aquesta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove.