J.F.D. (La Seu d’Urgell).- Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell ha ofert aquest dissabte una activitat oberta per mostrar al públic peces del seu fons de reserva que no es troben en exposició. La proposta, que ha omplert les 25 places disponibles, ha permès als visitants fer un recorregut per episodis de la història de la ciutat a través de diferents objectes de la mà de les explicacions de l’historiador Lluís Obiols.
A banda de donar a conèixer aquests materials que normalment no són visibles, l’objectiu de la jornada també ha estat explicar com s’han pogut conservar. “Entendre que aquestes col·leccions no són espontànies, que s’han anat formant amb materials que han conservat les institucions, donacions de particulars, fent recerca o amb troballes fortuïtes”, ha comentat Lluís Obiols.
Des de l’Espai Ermengol, la seva tècnica, Anna López, ha explicat que els últims anys han rebut més aportacions per part de particulars i ha remarcat la importància de fer pedagogia. “Aquella caixa de sabates o aquella caixa metàl·lica de galetes es pot donar a l’arxiu o als museus que som vius i tenim espais de reserva, i això es pot apropar a les noves generacions per investigar-ho o crear nous relats i exposicions”, ha subratllat.
Entre les diverses peces que han pogut veure els visitants hi ha hagut elements més institucionals, com els vestits dels maçers, banderes o insígnies de la policia municipal, i també d’altres de més quotidians, com plaques de carrers o la figura d’un rei dintre la qual els infants dipositaven les seves cartes als anys 50 i 60. La novetat més recent ha estat una punta de llança trobada per uns escaladors que està pendent d’estudi. Segons Lluís Obiols, “aquests objectes parlen si els interroguem, no tenim només un element si no una història al darrere que és el que ens explica a nosaltres com a societat”.