J.P. (La Seu d’Urgell).- Ple a la sala d’actes de l’Espai Ermengol, a la Seu d’Urgell, en l’inici del cicle ‘Parlem d’història’. La proposta ha començat amb una xerrada d’Alba Pampalona sota el títol ‘Aliances i poder: les dones de la casa vescomtal de Castellbò’. La recerca s’ha centrat en la part política, social i econòmica, de la figura femenina.
Aquesta recerca la posa en valor, ja que com explica Alba Pamplona, graduada en Història de l’art, “el relat i les fonts s’han interpretat sempre des d’una perspectiva molt masculina, fins i tot paternalista en molts casos”. Per trobar un relat més realista, Pamplona ha volgut fer “una reinterpretació d’aquestes fonts, on sorprenentment hi ha més mencions de dones que les que m’esperava, amb un paper molt important en la transmissió patrimonial però també en la transmissió dels missatges i l’educació”.
El cicle programa quatre conferències, una visita guiada i dues presentacions de treballs d’alumnat de secundària, en la 13a edició, un conjunt que Lluís Obiols, president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, valora molt positivament: “És una sorpresa positiva poder continuar fent aquestes activitats, pel propi contingut de les xerrades, i sobretot per l’interès social, les ganes de la gent per venir ja que són els que donen sentit perquè hi continuem”.
La següent conferència, el dimecres, 15 de maig, serà ‘La música dels gegants. El flabiol i el tamborino de la Seu d’Urgell’.