C.S. (Lleida).- En el marc de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig, hem entrevistat Josep Vidal i Bringué, el segon de la llista d’Esquerra Republicana per Lleida, Alt Pirineu i Aran. Actual alcalde de Llavorsí, una petita població del Pallars Sobirà on va néixer el 1964, Vidal actualment combina els actes de campanya amb el càrrec municipal i la seva tasca com a assessor del Pirineu a la Diputació de Lleida.
En alguna entrevista vostè ha manifestat que prefereix un candidat que defensi amb fets i no paraules la vegueria. Quins són els “seus” fets?
Els fets ens abanderen, com per exemple, la llei d’habitatge, l’encomana de gestió de la N-260 i la continuïtat del Port de Comiols, la instal·lació de la fibra òptica a tots els municipis de Pirineu, la creació de l’escola de Bellver de Cerdanya, els nous estudis universitaris d’Infermeria que es faran a Tremp, el desplegament de la vegueria, entre d’altres.
El seu partit abandera 10 eixos en aquestes eleccions centrats en la identitat i el desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran. Em pot posar alguns exemples?
Els 10 eixos d’acció d’Esquerra Republicana a l’Alt Pirineu i Aran passen per transformar les inquietuds en propostes tangibles per millorar la qualitat de vida de tothom. Com per exemple, en l’àmbit d’educació hem creat noves escoles rurals i bressols a tot el Pirineu, així com la gratuïtat de l’I2. Un altre exemple seria el desenvolupament de les infraestructures, estem a punt de d’implementar l’encomanat de gestió de 260 milions d’euros per arranjar la N-260. A més de la millora del Port de Comiols, incloent la variant d’Artesa, ja executada, i una segona fase fins a Vall-Llebrera, i després acabar continuant fins Isona.
Podria explicar molts d’altres exemples, com l’habitatge, amb l’ampliació del parc de lloguer social o la regulació dels habitatges d’ús turístic. I sobretot, volem continuar impulsant el sector primari, un eix fonamental de la nostra vegueria, amb una política agrària adaptada a la muntanya.
Tanmateix, és un sector que viu una situació difícil, i en alguns aspectes, precària. Com es pot revertir aquesta situació i quin marge de maniobra hi ha tenint en compte que moltes de les decisions es prenen a Europa?
El sector agrari és vital per al Pirineu, tant des del punt de vista social, econòmic com mediambiental. Treballem per una política agrària adaptada a la muntanya, que defensi l’explotació agrícola familiar diversificada i equilibrada, assegurant preus justos i impulsant la distribució local dels productes agraris. És per això que des del Parlament de Catalunya i el d’Europa sempre hem votat a favor dels interessos del sector primari.
Treballem per una política agrària adaptada a la muntanya, que defensi l’explotació agrícola familiar diversificada i equilibrada, assegurant preus justos i impulsant la distribució local dels productes agraris
En relació a l’aprovació per part de l’Estat espanyol de 260 MEUR per a millorar l’Eix Pirinenc, quines són les accions més urgents que s’haurien de fer?
El més urgent seria una millora del traçat sobretot al Port de Perves i al Port del Cantó, i una inversió gran en tot l’Eix Pirinenc i no dedicar-nos a tapar 25 forats petits.
L’Alt Pirineu i Aran es considera la ‘Catalunya Oblidada’ i també la cada cop més buida. Quines mesures proposen per evitar que el jovent (no només el que fuig de les grans ciutats) s’hi quedi?
El dret a un habitatge digne, una feina de qualitat (amb una diversificació econòmica) i oci i cultura.
El seu partit ha governat els últims tres anys, que pot semblar poc temps per veure segons quins resultats, però de quines accions de les posades en marxa a l’Alt Pirineu i Aran se sent més orgullós?
Destacaria l’estratègia Pirineu, les millores en habitatge, les infraestructures (Port de Comiols i la N-260) i el dret a l’avortament als hospitals de l’Alt Pirineu.
Si guanyen, quins dos projectes serien el primers que voldria posar en marxa?
Si nosaltres governem, el primer que posarem en marxa serà l’Estatut del Municipis Rurals i el desplegament de l’Estratègia Pirineu amb la nova Llei d’alta muntanya.
En l’anterior legislatura van governar amb Junts i la cosa no va acabar gaire bé. Què passa si els resultats electorals els “obliguen” a tornar a conviure?
Nosaltres no hem sigut els que hem abandonat el Govern ni els hem fet fora. Des d’Esquerra Republicana sempre hem apostat per governs amplis i transversals.
Si tornen a governar, tenen intenció de tornar a fer un referèndum sobre la independència tenint en compte que les últimes enquestes diuen que el suport ciutadà s’ha reduït considerablement?
Sí, i així ho hem dit sempre. Volem un referèndum acordat i vinculant.
Quin recorregut li queda a la possible independència de Catalunya?
El recorregut de la independència serà el que la ciutadania del país vulgui, guanyant en drets i llibertats.