J.P. (Envall).- Les violències sexuals estan a l’ordre del dia, no només a casa o al carrer, també als espais de feina, militància o educació. Diverses entitats ofereixen xerrades, tallers, cursos i jornades formatives per a l’erradicació d’aquestes violències.
L’Associació AADAS n’és una. Genera espais de reflexió amb un afany de sensibilització i canvi respecte els mites i actituds que envolten i contribueixen al manteniment de les violències sexuals.
Com explica Rebeca Alonso, formadora de l’associació, el seu mètode combina i pràctica: “A Occident es treballa molt des de la ment, des del discurs, i a vegades ens quedem curts abordant només una capa molt externa de la violència”. Segons Alonso, es tracta de “passar al cos allò que ens passa” i veuen el moviment com “la forma en què cadascú, des del seu cos, pot apropar-se a aquestes formacions”.
Aquest dilluns van oferir un taller sobre la violència de segon ordre, és a dir, la pressió que s’exerceix contra les persones que s’atreveixen a alçar la veu davant de situacions de violència. Humiliacions, rumors, persecució o assetjament. Alonso troba el grup fonamental, ja que “des d’una mirada simplista sobre víctima i agressor, s’oblida que al grup hi ha tot un seguit d’interaccions i de dinàmiques de poder que s’han de poder visibilitzar per entendre que la violència és totalment estructural i comunitària, i que els rols de la complicitat, de silenci, de suport en formen part”.
Alonso explica que no és la persona que forma qui dona els coneixements, sinó que els aporta el grup a través de l’intercanvi d’experiències i del diàleg. Les formadores dinamitzen el debat, que a vegades pot ser incòmode de tenir sense l’acompanyament professional, i és a través del debat que el grup evoluciona.
Ofereixen formacions gratuïtes al Pallars Sobirà, Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Qualsevol entitat pot accedir-hi: escoles, instituts, empreses, associacions, etc. El projecte està finançat pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.