JUDITH PUJOL/MARIA FORMENTI/JÚLIA PARERA/CARMEN SALAS.- Els habitants de les comarques del Pirineu i d’Andorra han celebrat una Diada de Sant Jordi amb un element comú, el fred. Durant tota la jornada, els termòmetres han marcat temperatures més pròpies de l’hivern que no pas de la primavera, en alguns casos, quedant-se per sota dels 5 ºC. Tanmateix, tot i la borrufa que ha anat caient pràcticament durant tot el dia, des de primera hora, floristes i llibreters han muntat les seves parades a l’espera de la gent, que ha omplert els carrers, places i passeigs de les principals poblacions pirinenques amb ganes de complir amb la tradició de regalar llibres i roses. Pel que fa als primers, encara que lluny de les obres súper vendes internacionals, els autors locals han guanyat pes en el percentatge de vendes, principalment entre els adults. Quant a les roses, la vermella continua imposant-se a les modes que proposen barreges de colors poc tradicionals.
A la Seu d’Urgell, prop de 40 parades i altres propostes han ocupat parades han ocupat el passeig Joan Brudieu, on les vendes han superat les expectatives, gràcies a la sortida del sol. La gent ha anat sortint, i alguns paradistes han optat per posar bona cara al mal temps, sobretot els floristes ja que el fred ha ajudat a conservar les roses en millor condicions durant més temps. La més venuda, com sempre, ha estat la vermella.
Pel que fa als llibres més venuts, les seccions infantil i juvenil han triomfat, tot i que la demanda de llibres ha estat mol variada i els autors en català, de mica en mica, van ocupant un espai propi.
La jornada també ha comptat amb activitats adreçades a escolars i la lectura de poemes a càrrec de persones grans.
Els carrers i places de les capitals del Pallars s’han omplert un any més de literatura i roses. En concret, Sort ha celebrat Sant Jordi amb una combinació guanyadora: literatura, roses i sardanes tot i el fred que semblava que tirava enrere els visitants. De seguida que ha escampat i ha sortit el sol, però, els veïns i les veïnes han començat a poblar les paradetes, tant les tradicionals com d’altres amb objectius més pragmàtics com el de recaptar diners per fer el viatge de final de curs. Aquest ha estat el cas dels alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Hug Roger de Sort que amb els beneficis aconseguits marxaran a Granada.
I com deien, les sardanes han estat el fil musical de la jornada a la capital del Pallars Sobirà. L’associació de sardanistes del Pallars ha ballat a la plaça Major durant el matí, i les escoles han aprofitat per sumar-se a la dansa tradicional i per passejar pels carrers del municipi. Per Lolita Marc i Josefina Sánchez, avui “es la Diada de Catalunya”, un dia que no s’entén sense “sardanes, llibres i roses”.
A la tarda hi ha programada una sessió de micròfon obert per a llegir poesia a la plaça Major i acomiadar així la Diada de Sant Jordi.
A Puigcerdà, una trentena de parades de llibres i roses s’han repartit entre la plaça Santa Maria i el passeig 10 d’Abril, que a mig matí s’han omplert de veïns i veïnes i també molts escolars.
Grans i petits han passejat per les parades per escollir un llibre o conte, comprar una rosa o algun dels molts objectes fets a mà.
Els llibres del Pirineu han tornat a ser els protagonistes de la diada. El conte de l’equip de bàsquet inclusiu Únics o la novel·la súper vendes Les calces al sol de Regina Rodríguez Sirvent han estat força buscats. Entre les novetats editorials, destaca la novel·la debut del cerdà Santi Sirvent Ningú no et recordarà o la guia que l’escriptora Núria Voltà ha dedicat al camí de Sant Jaume. Com ella mateixa explica, el llibre és una bona proposta “per caminar tranquil·lament, aturant-se als pobles pels qual passa el riu Segre”.
A banda de les novetats, els llibreters han tret al carrer tota mena de publicacions amb l’objectiu d’assolir un bon nivell de vendes. Aquest és el cas d’Eusebi Calvet, de la Llibreria Rotllant, que confirma el bon moment que viu “el llibre del Pirineu en general, i els autors de Cerdanya en particular”. Tot i el fred i la neu caiguda a primera hora, Calvet veu “la gent molt animada” i espera vendre una mica de tot.
Per la seva banda, la Biblioteca Comtat de Cerdanya ha tornat a vendre llibres a metres. Un metre de llibres fora préstec a un preu de dos euros.
A més, la Diada també ha comptat amb la participació de moltes entitats i associacions de la comarca, com ara Càritas, Creu Roja o la Fundació Tallers. En paraules de Jordi Palomino, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Puigcerdà, són “23 entitats i associacions que mai fallen”, així com “vuit llibreters i venedors de roses”. D’aquesta manera, continua Palomina “tenim tot el poble preparat per gaudir d’un dels dies més especials de tot l’any, tot i el fred”.
L’activitat s’ha mantingut al llarg de la jornada, i a la tarda els més petits han gaudit de jocs reciclats, coca i xocolata i un espectacle de la companyia Dansart.
Pel que fa a Andorra, els autors locals han estat els grans triomfadors de la Diada de Sant Jordi. Entre més venuts, a més dels llibres infantis i juvenils, que sempre tenen molta tirada, s’han situat Ivan Armengod amb Lideratge, Ludmilla Lacueva amb Vots de sang, Eva Arasa amb Cossos estranys, Faveles de luxe de Rosa Duró, L’antic país antic de Quim Valera, Melania Vinyals que ha esgotat els exemplars de Les aparences enganyen, i Mireia Rodríguez amb Cómo dejar de ser una niña buena, entre d’altres. Pel que fa al perfil internacional han marcat distància Marian Rojas Estapé amb Recupera tu mente, reconquista tu vida, Javier Castillo amb L’esquerda del silenci i Joel Dicker amb Un animal salvaje.
La majoria des autors que resideixen al Principat estaran en algun moment de la Diada Sant Jordi signant exemplars a les parades ubicades a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Encara que a la plaça dels Coprínceps d’Escaldes-Engordany també hi ha força activitats programades, com ara tallers per als més petits, així com parades de floristeries i llibres.