M.F. (Puigcerdà).- L’Arxiu Comarcal de Cerdanya conserva un conjunt de 116 documents en pergamí segellats amb segell penjant datats entre el 1225 ―com la carta de població de Bellver de Cerdanya―, i el 1718 ―que és el títol de doctor en medicina de Miquel Bernades emès per la Universitat de Tolosa―.
Degut al seu valor històric i artístic, i tenint en compte la seva fragilitat, l’equipament ha dut a terme una campanya de digitalització d’aquest centenar de segells per tal de tenir un inventari del fons i poder fer-ne difusió, tal com explica Erola Simon, directora de l’Arxiu: “D’una banda, és una foto fixa del que tenim a dia d’avui, perquè són uns objectes molt delicats que al llarg del temps s’han anat malmetent; d’una altra, el material digitalitzat el podem vincular als pergamins i es fer material de difusió molt divers. Es tracta de posar en valor aquesta col·lecció i fer que la gent la conegui, ja que és un patrimoni de tothom”.
Es tracta de documents emesos per diferents autoritats com el rei, nobles i eclesiàstics, la majoria dels quals foren atorgats a la vila de Puigcerdà. La seva funció era la d’acreditar la seva autenticitat. La majoria dels segells són de cera natural o vermella, tot i que n’hi ha alguns de plom.
Pel que fa als dibuixos que hi apareixen gravats, donen informació sobre l’emissor del document, la seva autoritat i característiques socials.
Simon creu que “estem davant d’un valor històric pel que expliquen, però també des del punt de vista artístic, per la simbologia de les autoritats que els van emetre”, sobretot pel que fa als petits elements que envolten els segells que, continua Simon, “ens parlen d’una època de la qual no tenim imatges”.
La campanya de digitalització ha consistit en fotografiar amb alta definició les dues cares dels segells amb l’ajuda d’un element d’escala i d’una carta de color per assegurar la fidelitat de la reproducció.