J.P.O. (La Seu d’Urgell).- Un projecte a la Seu d’Urgell recopila receptes tradicionals perquè el coneixement gastronòmic de la gent gran es pugui transmetre a futures generacions. La proposta, impulsada per alumnes de l’Institut Joan Brudieu, ha comptat amb una desena de participants, les quals asseguren que des de la primera sessió hi ha hagut molt bona sintonia. Així hok explica Dolors Cuní, que considera l’experiència “molt maca”, sobretot perquè “no esperava” l’excel·lent dinàmica que s’ha donat amb noies tant joves.
En el cas de la Maria Emilse Gómez, una altra de les dones participants, de seguida va tenir clar que volia participar, i es mostra “encantada” amb l’activitat.
Durant les trobades han escrit receptes, han recordat refranys i han dibuixat, a vegades més enllà de l’horari establert, tal com explica Èrika Garcia, alumna de l’Institut Joan Brudieu: “Més d’un cop se’ns allarga la sessió però és que dona gust parlar amb elles perquè tenen coses molt importants a dir”.
La darrera sessió ha estat el moment de provar algunes de les receptes dolces, cuinades per les mateixes participants. També han comentat la resta d’elaboracions, ja que cadascuna n’ha aportat diverses. En el cas d’Isabel Sanz, ha portat “vedella amb rovellons i pollastre amb verdures, panses i prunes seques que “ha quedat molt bé”. Mentre que una altra de les participants, Maria Moles, ha preparat “cua de vedell”, un plat, que requereix de molta elaboració i per tant, molt allunyat dels gustos actuals, ja que “la gent d’avui vol un altre classe de menjar”.
El projecte ha finalitzat amb la presentació d’un llibre on s’hi poden trobar les diferents receptes. Se n’ha donat una còpia a cadascuna de les participants i s’estudiarà la manera per fer que la població hi tingui accés.
La proposta s’emmarca dins l’assignatura de síntesi del Cicle formatiu de Cures auxiliars d’infermeria i atenció a persones en dependència, en conjunt amb el Centre d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell.