J.P.O. (La Seu d’Urgell).- La commemoració del 8M, a la Seu d’Urgell, ha comptat amb una taula rodona sota el títol ‘Dones de Cadí. El cooperativisme en femení’. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, ha estat moderat per la divulgadora patrimonial Pilar Aláez per a reflexionar sobre la presència de la dona en el sector primari. En la proposta hi ha participat la directora gerent de la Cooperativa Cadí, Anna Puigcercós, que recorda com han canviat les coses, ja que fa tres dècades només hi havia tres dones a l’empresa i a dia d’avui en són 26. En aquest sentit Puigcercós creu que “forma part de l’evolució de la societat i per tant ho hem de veure com una cosa normal i que cada vegada ha de ser més habitual veure dones tant en posicions directives i no directives”. Tanmateix, admet que “al sector primari, la dona està més invisibilitzada perquè a totes les cases les pagès hi ha via dones, però el cap visible sempre era l’home”.
En la taula també hi han participat les ramaderes Lourdes Brugulat i Laia Angrill. Els seus inicis a l’explotació familiar, fa uns 30 i un parell d’anys, respectivament, van ser molt diferents. Quant a Brugulat, ramadera de la Cerdanya, recorda que ella va tenir clar des del principi que volia fer els estudis agraris, però que “a casa meva m’ho van voler treure del cap”. Al final, “vaig dir que era això o res i ho van acceptar”. En el cas d’Angrill, ramadera de l’Alt Urgell, la situació va ser una altra: “Des de petita em van ensenyar uns valors d’igualtat. Em van dir que si jo volia fer aquesta feina estava capacitada físicament i mentalment i em van recolzar”.
L’acte institucional del 8M va tenir lloc ahir al vespre, a la capital urgellenca, i va acabar amb un concert de la coral Encoratjades.