JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- El projecte Dansa’t de divulgació de la música tradicional i la cultura del Pirineu als centres educatius ha iniciat una nova edició aquest curs amb la incorporació de les escoles de Sort i la Pobla de Segur. Precisament una de les novetats en el seu contingut és la recuperació d’un ball originari de la Pobla de Segur, el Bonjorn, una dansa pròpia dels Raiers que estava a punt de desaparèixer i que rebrà un impuls amb l’aprenentatge per part dels prop de 300 alumnes que participen de la iniciativa.
El projecte Dansa’t es realitza en onze escoles de l’Alt Urgell i ara també del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. “És un projecte en el qual expliquem el Pirineu a través de la dansa. La dansa és l’excusa per poder explicar el nostre territori: l’orografia, les llengües o la gastronomia”, ha explicat Ivan Caro, impulsor i dinamitzador de la proposta.
Cada sessió comença amb un joc d’escalfament i informació sobre el Pirineu i continua amb el ball. S’aprenen danses de diferents punts del Pirineu, com la Zazpi Jauziak, que a la vegada ensenya a comptar en euskera, i s’acaba amb la descoberta d’un instrument tradicional.
El projecte preveu tornar a celebrar un Dia Dansa’t a final de curs, una proposta que es va fer l’any passat a la Seu d’Urgell per primera vegada per reunir tots els participants. L’objectiu és que aquesta trobada sigui itinerant per diverses poblacions del Pirineu i per això es buscarà també el suport d’altres administracions. La iniciativa està impulsada per l’Escola Folk del Pirineu, en col·laboració amb IDAPA i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.