GUILLEM LLUCH TORRES (Talarn).- Talarn ha realitzat aquest dissabte al matí una jornada dedicada a rememorar l’impacte dels bombardeigs que va perpetrar l’exèrcit franquista contra la central hidroelèctrica del municipi durant la Guerra Civil. L’acte ha comptat amb una conferència, a càrrec de l’estudiós de la matèria, Manel Gimeno, i la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘Quan passava l’aviació’.
Tal com ha explicat l’alcalde de Talarn, Àlex Garcia, l’acte s’ha pogut fer gràcies al suport de Memorial Democràtic i ha remarcat la importància d’haver pogut dur a terme aquesta exposició. “Ara, la tindrem unes setmanes a la sala polivalent de l’Ajuntament de Talarn, després baixarà a Tremp i esperem que més endavant pugui ser itinerant”, ha detallat.
La historiadora i coordinadora de l’exposició, Laura Igea, ha explicat que el treball s’emmarca en la tasca que fa uns anys que està realitzant l’Ajuntament de Talarn per recuperar i posar en valor el patrimoni vinculat a la guerra civil. Uns treballs que permetran, d’aquí a uns mesos, obrir al públic el búnquer antiaeri que es conserva al costat de la central.
Igea ha indicat que fent aquesta tasca de recerca “vam poder veure que hi havia un vast patrimoni fotogràfic i, aprofitant que es feien aquestes jornades sobre patrimoni de guerra, es va voler incorporar aquest material fotogràfic per poder-lo posar a l’abast del públic”. L’exposició se sustenta, bàsicament, en el recull que va realitzar el fotògraf trempolí Pompeu Molist i també en les fotos de la sèrie Deschamps.
La presència de les centrals, determinant durant la guerra
Durant la inauguració de l’exposició, Igea ha posat de manifest el fet que l’existència de les centrals va tenir un paper cabdal en el desenvolupament de la guerra a Talarn i a les altres poblacions del Pallars que en tenien. “Si no hi haguessin sigut, la població hauria patit la guerra igualment, però hauria estat d’una altra manera”, ha indicat, tot detallant que “aquí la guerra va arribar des de l’aire, per l’existència d’aquesta xarxa de centrals”.
Igea remarcat que “és un episodi no gaire conegut que s’ha de posar en valor”, tot afegint que “va morir gent i va suposar un cop psicològic molt important per a la població, que ha quedat enregistrat quan hem fet el recull oral de la memòria dels pallaresos que ho van viure”.