JUDIT PUJOL ODÉN (Os de Civís).- La Llei de Muntanya es preveu portar a informació pública a inicis de 2024, segons s’ha explicat aquest dilluns en el Consell d’Alcaldies de l’Alt Urgell. La proposta defineix l’àmbit territorial d’actuació a l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, segons criteris físics i demogràfics.
La llei preveu donar el poder de decisió al territori, tal com ha explicat la directora general de Polítiques de Muntanya i Litoral, Roser Bombardó, que ha detallat que “poden haver-hi iniciatives dels ens locals, dels consells comarcals, d’agrupacions de diferents ajuntaments o de consells comarcals, però també dels agents privats, és a dir que pot haver-hi col·laboració publicoprivada”.
Bombardó també ha apuntat que “la idea és que aquestes actuacions han de tenir una sèrie de característiques per ser estratègiques i s’han d’aprovar amb un pla a sis anys des d’un òrgan de governança local i, després, s’elevaran al Govern, és a dir que és una eina de concertació territorial molt potent per al territori de muntanya de Catalunya”.
D’IDAPA a Institut de Desenvolupament d’Alta Muntanya
La llei preveu la creació de dues eines: un observatori i una oficina de projectes. Els organismes s’enllaçarien amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), que es vol transformar en l’Institut de Desenvolupament d’Alta Muntanya. Les mesures, doncs s’han d’enllaçar amb l’Estratègia del Pirineu 2030, que ja ha definit les línies d’actuació, després del procés participatiu.
En aquest sentit, el director General d’Estratègia Territorial, Joan Masferrer, ha explicat que “ara es fa un retorn al territori per afegir accions o acabar-ne de modelar per tal que vagin cap a on vol el territori, per tant, seria una barreja: primer un procés participatiu i també un recull interdepartamental, perquè volem que, a part de ser transformadores, sobretot siguin accions viables, no volem fer una cosa que després quedi en un calaix”. Pel que fa a les converses al territori, ha afegit que “hi ha alguns llocs on he reconduït algunes coses i en altres on n’hem afegit”.
La proposta s’ha presentat als alcaldes de l’Alt Urgell, aquest dilluns, a Os de Civís. Divendres, mentrestant, es va fer el mateix, però amb el Consell d’Alcaldies del Pallars Jussà, a Tremp.