REDACCIÓ.- La Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous al matí la presentació de la nova temporada d’esquí al Pirineu sota administració lleidatana en un acte presidit pel president de la Diputació, Joan Talarn, i el vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, juntament amb els representants de les diferents estacions d’esquí d’aquest territori. L’acte també ha servit per presentar la nova campanya del Patronat de Turisme per promocionar la temporada d’hivern amb el lema “Apropa’t a Lleida. Viu el moment!”.
Els representants de les 11 estacions d’esquí del Pirineu sota administració lleidatana han expressat el seu optimisme davant la nova temporada 2023-2024, com també ho han manifestat el president de la corporació, Joan Talarn, i el vicepresident, Juan Antonio Serrano. La nova temporada arrenca amb una inversió de 17,36 milions d’euros, la tercera més important dels darrers 10 anys i amb l’objectiu de repetir els 1,5 milions de forfets venuts la campanya 2021-2022, la millor de tots, els temps, segons han posat de manifestat Serrano en la presentació.
La temporada d’esquí 2023-2024, de fet, va començar el 25 de novembre amb l’obertura parcial de Baqueira Beret. La resta d’estacions, mentrestant, ho tenen tot a punt per encetar la nova campanya a partir de la setmana del pont del Dia de la Constitució i de la Puríssima, probablement el dia 5, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin i els gruixos de neu siguin suficients. La previsió és poder tancar la temporada el 7 d’abril, el cap de setmana posterior a Setmana Santa Dilluns de Pasqua. Si es compleixen totes dues fites, la campanya d’enguany, doncs, serà de 135 dies d’esquí, els mateixos que la campanya 2022/2023.
Precisament, i en la línia de les darreres temporades, les actuacions destinades a assolir una sostenibilitat més gran en la gestió de les estacions d’esquí han estat un dels denominadors comuns de les inversions dutes a terme, segons han manifestat els diferents representants dels complexos hivernals. Es tracta d’actuacions destinades, per exemple, a l’estalvi d’aigua a través de sistemes de recuperació de l’aigua del desglaç i de la pluja per a la generació de neu, a l’aprofitament dels residus vegetals de la neteja del bosc per produir biomassa destinada a protegir les zones amb alt risc d’erosió, a la producció d’energia a partir de fonts d’energia renovables (hidràulica i solar) o a l’increment de l’eficiència energètica per mitjà de la instal·lació d’aïllament tèrmic en edificis o de la col·locació d’enllumenat led.
Les estacions neguen el malbaratament d’aigua
En referència a la innivació de les estacions amb neu produïda, que ha provocat un cert debat sobre l’ús correcte de l’aigua en temps de sequera, els representants dels complexos hivernals han destacat que les estacions d’esquí disposen d’un circuit tancat per a la producció de neu, procedent de basses que s’alimenten de l’aigua del desgel, “amb la qual cosa no hi ha malbaratament d’aigua, ja que es reutilitza contínuament”.