REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- Diverses institucions de l’Alt Urgell han impulsat el projecte ‘La Meva Catedral’. Es tracta d’una acció comunicativa pensada per recuperar la memòria oral i gràfica dels ciutadans de la Seu d’Urgell i de l’Alt Urgell, que cerca recollir vivències personals i anècdotes que vinculen la població amb la catedral de Santa Maria d’Urgell.
La iniciativa s’ha dut a terme des del Museu Diocesà d’Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, amb el suport de l’Arxiu de l’Alt Urgell i el Punt Òmnia, i amb l’execució tècnica de Raiels SCCL. Tal com han explicat els seus impulsors, ‘La Meva Catedral’ té com a públic objectiu la societat urgellenca, a la que se li demana col·laboració a l’hora de construir aquest fons documental.
Amb aquest fons, es pretén enfortir el vincle entre la ciutadania i el conjunt catedralici. Es fan dues preguntes als participants: “Quin és el record més feliç que la ciutadania de la Seu d’Urgell té a la seva catedral? I la història més singular que ha viscut dins de les seves parets?”.
Material per a una futura exposició
Un formulari en línia i d’un grup de Facebook seran els canals per poder fer arribar les respostes, que s’acceptaran en diferents formats, ja sigui un vídeo explicatiu realitzat pels mateixos protagonistes, fotografies antigues, textos explicatius i fins i tot enregistraments en àudio. Les memòries i documentació que es recullin s’aniran publicant, precisament, a les xarxes socials del projecte, Facebook i Instagram. També passaran a formar part d’un repositori en un fons documental a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i, més endavant, es realitzarà una exposició que recollirà una mostra dels materials, arxius i documents rebuts.
A més, per tal d’incentivar la participació, se sortejaran deu visites guiades en indrets desconeguts de la catedral de la Seu entre totes aquelles persones que hi participin enviant les seves memòries. Aquesta acció forma part de l’estratègia de noves i millors relacions entre la població local i el Museu Diocesà d’Urgell- Catedral dins la Candidatura de Patrimoni Mundial, realitzada entre el 2021 i 2022.