REDACCIÓ (Bellestar).- L’Escola Agrària del Pirineu ha quadruplicat les hectàrees dedicades a la gestió de pastures i prats, passant de les 8 hectàrees de prats naturals i artificials, que tenia fins ara només a la zona de Bellestar, a més de 34 hectàrees repartides per les zones de Casa En Coll, Bentanachs i Solà de Vedat. Aquest fet, han remarcat des del centre, “suposa una de les novetats més destacades dels últims anys per l’escola, així com una clara diferenciació que posiciona al centre com un dels més ben preparats del sector, quant a infraestructures i terrenys”.
A més, l’escola disposa de 2,5 hectàrees d’edificis i instal·lacions. En total, doncs, l’EA Pirineu compta actualment amb una superfície de 36,6 hectàrees, posicionant-se així com la més gran de les quinze Escoles Agràries del Servei de Formació Agrària (SFA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, és també la més gran quant a recursos humans, amb un total de 32 professionals que hi treballen.
Sobre les noves zones de pastura, es tracta d’un espai cedit per la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya, i compartit amb el Parc Natural del Cadí – Moixeró, per a la gestió de pastures dels cavalls, el seu aprofitament i per dur a terme les pràctiques de l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural que ofereix el centre.
Més facilitats per a la inserció laboral
Des de l’escola han remarcat que aquest augment suposa un avenç en l’aprenentatge de l’alumnat, oferint una millor experiència de pràctiques, i contribueix directament en la inserció al món laboral dels estudiants. “El fet de disposar d’aquestes zones de pastura té una doble funció per l’escola: per una banda, amplia les oportunitats de realitzar pràctiques amb l’alumnat del centre; i per altra, ens facilita el maneig dels cavalls durant els períodes que no necessitem que estiguin a Bellestar per a la realització de les classes o accions formatives, com ara durant els mesos d’estiu”, ha explicat Josep Anton Farré, cap de l’explotació agrària i eqüestre del centre.
Així doncs, es tracta d’unes hectàrees destinades a l’aprenentatge de treballs forestals, com ara aclarides o desembosc; educació ambiental; prevenció i extinció d’incendis; manteniment d’espais naturals; maneig del bestiar en pastures extensives; gestió d’infraestructures ramaderes, com per exemple vailets, tanques, passos canadencs, captacions d’aigua o abeuradors, entre altres. Des de l’escola també han remarcat el fet que permeten disposar de millors oportunitats en el maneig dels cavalls del centre, gràcies a l’augment d’aquesta zona i a l’aprofitament de les pastures. “Una prova més del compromís mediambiental, la preservació dels sòls, la prevenció d’incendis i la gestió forestal de l’Escola Agrària del Pirineu”, han conclòs.
Tot plegat, així com la informació general sobre el centre, la seva oferta i funcionament, s’ha presentat aquest dimecres en el marc d’una jornada exclusiva per a periodistes.