JUDIT PUJOL ODÉN (Coll de Nargó).- La Dinosfera de Coll de Nargó ha celebrat aquest passat divendres una activitat de divulgació, en el marc de la programació del Geoparc Orígens durant la 28a edició de la Setmana de la Ciència. En aquesta ocasió, els assistents han tingut l’oportunitat de descobrir quina és la feina dels astrònoms i com es treballa amb telescopis, com el Joan Oró, de l’Observatori del Montsec.
L’astrofísic i director tècnic de l’Observatori, Kike Herrero, ha explicat que “la visió del cel ha estat inspiradora per la humanitat des de fa mil·lennis i tothom es fa preguntes, de manera que és una cosa que s’ha d’aprofitar”. Així, ha indicat que “pels científics, que sovint fem recerca davant d’una pantalla, processem dades i aportem coneixement, la feina difícil és fer arribar això a tota la societat perquè sigui un element cultural inspirador per a tothom, dels més grans als més petits”.
En aquesta activitat, els assistents han fet un viatge per l’univers sense moure’s de la Dinosfera i, posteriorment, ells mateixos han pogut observar el cel des de l’entorn de l’equipament. Herrero ha apuntat que “el més interessant és veure la proximitat i la potencialitat del cel estrellat que tenim des de tots aquests indrets i que la gent valori que tenim un lloc únic per a projectes científics com el que fa el telescopi Joan Oró, però també per apropar aquest element cultural que és l’accés a la llum de les estrelles a tot el públic”.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca, amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania.