JUDIT PUJOL ODÉN (Organyà).- L’Alt Urgell ha celebrat, aquest cap de setmana, unes jornades d’homenatge a Cebrià Baraut i Obiols, sota el títol ‘Textos medievals del bisbat d’Urgell. El naixement de la llengua catalana’. Baraut, nascut a la vall de Cabó, és considerat un dels intel·lectuals més influents de la història recent a la comarca i Andorra. L’homenatjat, que era monjo de Montserrat, va començar a interessar-se per la història d’Andorra i pels textos medievals de l’Arxiu Capitular d’Urgell, a partir d’unes estades al Principat.
El coorganitzador de les jornades i professor de la UAB, David Paloma, ha explicat que “fa un any se’ns va ocórrer fer una jornada de textos medievals, coincidint que feia vint anys de la mort del pare Cebrià Baraut, que va ser el primer president de l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet i, a partir d’aquí, vam intentar buscar complicitats”.
L’esdeveniment ha tingut lloc entre Organyà i la Seu d’Urgell, amb una desena de propostes, com conferències, taules rodones i visites. Entre aquestes, s’ha explicat l’aportació a l’església de Santa Maria d’Organyà de Baraut, el qual va editar en un suport divulgatiu l’acte de consagració de l’antiga canònica agustiniana.
L’historiador Carles Gascón ha indicat que “a partir d’aquesta edició que va fer l’any 1978, en va fer posteriorment altres i va coordinar estudis sobre la col·legiata de Santa Maria d’Organyà, que van ser claus, en primer lloc, per la seva declaració -molt més endavant, el 2006, quan ell ja era difunt- com a bé cultural d’interès nacional, i per tots els estudis arqueològics que es durien a terme”.
L’esdeveniment ha estat organitzat per Ruta Pompeu Fabra i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.