GUILLEM LLUCH TORRES.- La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra ha celebrat la seva primera Diada al Principat reivindicant els lligams comuns entre tots dos països. Ho ha fet a través d’un text escrit pel periodista i escriptor Andreu Claret, difós a través de les xarxes socials de la Delegació.
Claret és fill del polític català -fundador d’Esquerra Republicana- exiliat durant la Guerra Civil a França i a Andorra, Andreu Claret Casadessús. Ell mateix va néixer durant aquest exili, a Acs, i es va criar a Andorra, juntament amb els seus germans, entre els quals n’han destacat els cèlebres músics Gerard i Lluís Claret.
Justament, al seu escrit, Andreu Claret remarca que els seus germans han estat convidats a toca a les Nacions Unides, amb motiu del National Day in Andorra i exposa “l’orgull que sentiria el nostre pare en saber-ho”, tot descrivint-lo com “un republicà català exiliat que va fer d’Andorra la seva segona pàtria”.
En aquest sentit, assegura que Claret Casadessús va “treballar tota la vida perquè els catalans coneguin millor Andorra, i la respectin”, tot remarcant que el Principat és un Estat reconegut per les Nacions Unides, i també “perquè els andorrans entenguin la història i els somnis dels catalans”.
Prenent l’exemple del seu pare, Claret conclou que “és el que toca seguir fent, en un món on les identitats i les llengües planteja reptes nous, molts d’ells comuns a Catalunya i Andorra, i noves oportunitats d’existència”.
Un “espai de trobada” per posar en valor elements comuns
Per la seva banda, la delegada de la Generalitat a Andorra, la urgellenca Anna Vives, ha remarcat la idoneïtat de Claret a l’hora de protagonitzar aquesta primera celebració de la Diada per part de la Delegació. Així, ha posat en valor que Claret “simbolitza a la perfecció la vinculació entre Catalunya i Andorra, en aquest cas en els àmbits de les lletres, la música i els fets viscuts”.
De fet, ha avançat que el leit motiv que guiarà les pròximes celebracions de la Diada per part de la Delegació serà, justament, “posar en valor els múltiples vincles” que uneixen aquests dos territoris. Per fer-ho, ha afegit, “es vol comptar amb la col·laboració de persones que encarnin aquest lligam, ja sigui a través de les seves professions, aficions o experiències de vida”. L’objectiu, ha conclòs, és fer que la celebració de la Diada per part de la Delegació tindrà “la vocació d’esdevenir un espai de trobada que posi en valor els elements que uneixen tots dos territoris”.