GUILLEM LLUCH TORRES (Sant Esteve de la Sarga).- Una quinzena de ramaders del Pallars Jussà, bàsicament dedicats al sector de l’oví, s’han reunit aquest dimecres a Sant Esteve de la Sarga amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Durant la trobada li han exposat la situació d’emergència en què es troben a causa de la sequera, ja que no tenen prou menjar per alimentar els animals i han demanat ajuda a la Generalitat.
Una de les principals peticions que li han fet ha estat que els ajudi a localitzar llocs on trobar menjar, bàsicament farratge. El president de l’Associació Pallaresa de Ramaders d’Oví (APROVI), Gerard Cardona, ha explicat que “es va tancar el canal d’Urgell, que és on es feia el menjar, de manera que a Catalunya no se’n farà, sembla que a Espanya tampoc i, encara que tinguéssim tots els diners del món, el problema seria trobar-ne”.
És per això que han demanat a la consellera Jordà que des de la Generalitat, que tenen una visió més àmplia que ells, els ajudin a detectar en quines zones, ja sigui d’Espanya o de més enllà, pot haver-hi farratge, els faci d’intermediaris, i ells ja s’encarregaran de comprar-lo.
Cardona ha remarcat que la situació és menys greu amb el cereal, ja que és més fàcil d’importar des de l’est d’Europa, perquè amb poc espai es poden portar molts quilos, però ha insistit que la situació del farratge és extremadament urgent. “Tots els remugants necessiten la fibra del farratge per fer la digestió, i si no en tenim serà un problema molt greu”, ha apuntat.
Cardona ha exemplificat que “ara mateix, hauríem d’estar recollint l’herba per passar l’hivern que ve, però se l’estan menjant les ovelles”. El motiu, en el cas del Pallars Jussà, a banda de la sequera d’enguany, és que l’any passat ja va ser sec també, de manera que els pallers estan buits.
Aquesta és justament una de les qüestions que han volgut remarcar a la consellera, que la situació del Pallars Jussà és especialment dramàtica, un fet que Jordà ha pogut constatar visitant el terreny amb alguns ramaders. De fet, li han exposat que, tot i ser la comarca amb més caps de bestiar de Catalunya, cada any se n’estan perdent a un ritme força alt. Així, a 1 de gener de 2021 n’hi havia 34.000, un any després ja eren 32.000 i, aquest any, ja són 30.000, i continuen baixant.
En aquest sentit, Cardona ha explicat que la crisi de la sequera està aguditzant aquesta situació. Així, ha detallat que “hi ha ramaders que potser ja eren grans i que haurien aguantat uns anys més per il·lusió, però que per seguir-hi perdent diners i qualitat de vida ho van deixant, es van traient les ovelles, no fan reposició…”.
Per tot plegat, a banda d’ajudar-los amb la compra de farratge, també li han demanat una agilització en el procés de justificació i cobrament dels Plans de millora de les explotacions, una flexibilització en la PAC o suport amb el pla de sequera.
La Generalitat anuncia ajudes a la compra de farratge
Justament, poca estona després d’acabar la reunió amb els ramaders del Pallars Jussà, el Govern ha emès un comunicat de premsa anunciant que articularà durant les pròximes setmanes una ordre d’ajudes directes per a farratges destinades al boví, oví i cabrum per cobrir les despeses que generarà que els ramats no puguin pasturar per manca de pastures a causa de la sequera durant els pròxims quatre mesos d’estiu.
“Aquestes ajudes s’han articulat de forma urgent per complementar les que va anunciar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en el Consell de Ministres extraordinari celebrat la setmana passada i que el Govern considera insuficients per cobrir totes les despeses derivades de la manca de pastures”, han apuntat des de la Generalitat.
D’aquesta manera el Departament complementarà les ajudes del govern espanyol, en concret, amb 60 euros per cada unitat de bestiar de boví de carn extensiu i d’equí, 15 euros per oví i cabrum de carn extensius; i 75 euros per cada cap de boví de llet, i 15 pel cabrum de lleter. Aquesta primera proposta, amb la qual el Departament estima que el sector podrà cobrir els mesos de juny, juliol, agost i setembre, es portarà el 26 de maig a la Taula Agrària amb l’objectiu de tancar l’acord amb tot el sector.
“El Departament, gràcies a la col·laboració amb les agrupacions agràries, i a través de la xarxa territorial formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament, està fent un seguiment setmanal, i al detall, de les afectacions reals que està tenint la sequera en el sector agrari de Catalunya”, han afegit. “Un treball conjunt que ha permès, d’una banda, detectar quines seran les principals i urgències a abordar en el sector, com és el cas del farratge, amb l’objectiu de respondre amb la màxima celeritat possible i minimitzar les conseqüències econòmiques que tindrà aquesta extrema sequera sobre el sector primari del país”, han conclòs.