REDACCIÓ (Andorra la Vella).- “És un pas endavant en les bones relacions entre Andorra i Catalunya” i permetrà que la Generalitat sigui “més present” al Principat. D’aquesta manera ha defensat la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret, la posada en funcionament d’una delegació del govern català a Andorra, segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
Serret ha destacat les relacions històriques que han unit els dos territoris i ha recordat la nombrosa comunitat catalana (més de 16.000 persones) que hi viuen. També ha remarcat que la creació de la delegació permetrà “impulsar les relacions” en qüestions d’interès mutu i ha fet esment a temes com la prevenció d’incendis forestals, la salut mental, la medicina forense, la gestió de residus, els transports viaris o el govern obert.
En el mateix sentit, la delegada, Anna Vives, que va ser nomenada el passat 4 d’abril, ha explicat que hi ha “una sèrie d’acords i relacions que han de ser vetllades” i que cal fer “créixer” uns acords que són “bons a banda i banda de la frontera”. D’aquesta manera, la urgellenca ha defensat la utilitat que hi hagi la figura del delegat que faci “de fil conductor, que tradueixi, que expliqui Catalunya a Andorra i Andorra a Catalunya”. Així, ha emfasitzat que la delegació “reforçarà similituds” entre els dos territoris i també “llimarà diferències”.
El fet que la comunitat catalana a Andorra sigui una de les més nombroses de catalans a l’exterior fa que sigui d’interès que la delegació, que aviat comptarà amb seu física, sigui “un punt de referència” per “l’assessorament” de totes aquestes persones, ha afegit Vives, que ha conclòs que la seu del govern català al Principat ha de ser “sinònim de col·laboració i d’utilitat” així com de “servei al ciutadà”.
Acord perquè Meritxell sigui l’hospital de referència al Pirineu
Serret ha recordat que Andorra i Catalunya tenen “reptes comuns” i que la voluntat és “avançar” en certes qüestions que hi ha sobre la taula com el fet que l’hospital Nostra Senyora de Meritxell esdevingui centre de referència al Pirineu. Sobre aquest acord la consellera ha destacat que s’hi està “treballant intensament” i “amb rigor” des de les dues bandes i ha afegit que si bé no vol posar-hi dates el més important és que sigui “un bon acord”.
Qüestionada també per la connexió entre Andorra i Catalunya ha respost que una de les matèries que es vol “reforçar” és la “connectivitat” entre els territoris i en tots els àmbits, i ha defensat que per aquest motiu s’hi està “treballant amb el màxim rigor”.
La consellera de la Generalitat de Catalunya ha remarcat la “singularitat” de les relacions entre Andorra i Catalunya la qual cosa fa que sigui “difícilment comparable” amb la que hi ha amb altres territoris. Entre altres aspectes, ha manifestat, aquesta singularitat ve marcada pel fet que hi hagi una llengua comuna i en aquest sentit, ha refermat que des de la Generalitat es valora “molt” que el català sigui oficial a Andorra i ha defensat “l’interès mutu” de “posar en valor” la llengua. Per això, ha refermat el suport i la col·laboració de Catalunya per fer que la llengua catalana tingui “reconeixement” internacional.
Seu física de la delegació
La delegació comptarà aviat amb una seu física, tal com s’ha esmentat, ja que la delegada té “l’encàrrec” de trobar “la millor ubicació” per a la seu. A més també es contractarà personal, que la delegada ha xifrat en tres persones a més d’ella.
A banda de les relacions polítiques, Serret i Vives han recordat que Catalunya és un dels socis comercials més importants que té Andorra, com a principal origen de les importacions i destí de les exportacions andorranes. Així, Catalunya concentra el 52,1% de les exportacions d’Espanya a Andorra i el 41,6% de les importacions provinents d’aquest país i han remarcat que aquestes relacions econòmiques es poden intensificar encara més amb l’obertura de la delegació. Vives també ha recordat que cada dia més de 1.600 catalans travessen la frontera del riu Runer per treballar a Andorra.
Vives i Serret han fet aquestes declaracions durant una roda de premsa oferta aquest dijous al matí a Andorra la Vella. Posteriorment s’han reunit amb la ministra andorrana d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, i a la tarda mantindran reunions amb l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, i amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana.