GUILLEM LLUCH TORRES (Gerri de la Sal).- La cooperativa d’habitatge la Tremolina de Muntanya ha iniciat una campanya de micropréstecs per finançar l’arrencada del projecte que tenen a Gerri de la Sal. Recordem que aquest preveu la construcció de cinc habitatges de primera residència al mateix poble, així com la creació d’un obrador compartit i una sala polivalent a disposició del veïnat per iniciar nous projectes socioeconòmics.
A banda, també disposen d’un prat de 7.800 metres quadrats per a la producció d’aliments d’autoconsum. En aquest darrer espai, de fet, ja s’hi ha instal·lat un viver d’arbres fruiters.
Des de la cooperativa expliquen que “fins ara hem pogut avançar el projecte amb les aportacions de capital que les sòcies han fet, però necessitem una última empenta per poder tancar el projecte”. En aquest sentit, ofereixen l’opció d’adquirir títols participatius de 500 euros a set anys, amb un interès del 2%.
Aquests tindran dos anys de carència de retorn de deute, en què es pagarà el 2% d’interès, i cinc anys on es retornarà de forma proporcional el deute més l’interès associat. Així doncs, a partir del tercer any es començarà amb l’amortització dels títols de manera que al final del setè any s’hagi retornat l’import total.
Una de les sòcies de la cooperativa, Mireia Ercilla, explica que aquesta “és una fórmula poc coneguda que permet finançar projectes; un model de finançament alternatiu que crida a la implicació social”. En aquest sentit, remarca que es tracta d'”una alternativa als préstecs bancaris, però també una alternativa a dipositar els diners en un banc convencional”.
La subscripció d’aquest micropréstec comporta la firma d’un contracte mercantil privat entre la persona subscriptora i la Tremolina. La campanya s’està fent de la mà de Coopdemà, una gestoria de l’economia social i solidària de Barcelona.
La Tremolina de Muntanya vol dur a terme aquest projecte amb l’objectiu d'”eliminar habitatges del mercat especulatiu, ja que un cop la cooperativa d’habitatge ha adquirit l’immoble, no es pot especular amb aquest tal com descriu la llei de cooperatives d’habitatge de Catalunya”. De fet, la propietat de l’habitatge és de la cooperativa i no de les persones.