REDACCIÓ.- El vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat de Junts al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega, ha presentat una iniciativa parlamentària per instar al Govern a desplegar el conveni sanitari que permeti als pacients de l’Alt Urgell rebre atenció sanitària a l’Hospital de Meritxell d’Andorra. Des de la formació han recordat que el passat 8 de febrer es va signar un protocol d’entesa de cooperació sanitària entre Andorra i l’Estat Espanyol. “Un conveni llargament reivindicat des del Pirineu i intensament treballat des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i per l’equip del conseller Argimon, i que ofereix una oportunitat important per a la millora de l’assistència sanitària als ciutadans de la Seu, l’Alt Urgell i tot el Pirineu”, han afegit.
Actualment, els pacients de l’Alt Urgell gaudeixen d’algunes prestacions sanitàries a Andorra, com la diàlisi o determinades proves complementàries -com les broncoscòpies, així com col·laboracions en radiologia o anatomia patològica. Però per poder ampliar prestacions, han afegit des de Junts, es requeria aquest protocol, i que posteriorment el Departament de Salut de Catalunya i el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària pactin quines prestacions necessiten de l’altre costat de la frontera i com es realitzen.
En aquest sentit, Fàbrega ha apuntat que “amb la signatura d’aquest protocol s’aconsegueix l’adequada cobertura jurídica per poder ampliar totes aquelles prestacions sanitàries -a ambdós costats de la frontera- que els professionals considerin adients per millorar l’assistència sanitària als alturgellencs i als andorrans.”
No obstant, tot i la signatura d’aquest protocol al febrer, des de Junts lamenten que “el Departament de Salut no ha avançat en el seu desplegament, i els ciutadans de l’Alt Urgell i el Pirineu no se’n poden veure beneficiats”. “És per això que ens hem vist obligats a presentar aquesta proposta de resolució per instar al Departament de Salut a iniciar els treballs amb el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària per aconseguir el màxim nivell de desplegament del protocol”, ha afegit Fàbrega.
El diputat i vicealcalde també ha remarcat que aquestes prestacions “han d’incloure, com a mínim, visites als especialistes hospitalaris que actualment no es realitzen a la Fundació Sant Hospital (com la Dermatologia) i aquelles on el temps d’espera és superior a dos mesos i l’ús de l’UCI en aquelles patologies on els professionals sanitaris ho considerin adequat”.