JUDIT PUJOL / GUILLEM LLUCH (La Seu d’Urgell).- La CUP ha lamentat que la futura regulació de la Seu permetrà massa habitatges d’ús turístic, especialment al nucli antic. La regulació sobre aquesta qüestió quedarà recollida en el Pla Especial d’Habitatges d’Ús Turístic (HUTs), que s’aprovarà en la pròxima Junta de govern local.
A través d’un comunicat de premsa, els anticapitalistes han apuntat que estan d’acord en el fet que cal una regulació dels HUTs a la ciutat perquè ho consideren “una ocupació d’habitatges pel lucre i que atempta directament contra el dret a l’habitatge, impossibilitant-ne l’accés a persones que en necessiten per viure-hi de forma permanent”.
Tanmateix, consideren insuficient aquesta mesura perquè defensen que “el percentatge de limitació d’HUTs no s’hauria de calcular en funció dels habitatges que paguen IBI, sinó en funció de les demandes d’habitatge existents, amb l’objectiu de garantir primer les necessitats del veïnat i no prioritzant objectius turístics”. D’aquesta manera, apunten, “l’Ajuntament també hauria de garantir tenir actualitzat el cens de demanda d’habitatge al municipi”.
Segons han explicat des de la CUP el document impulsat des de l’Ajuntament preveu limitar els HUTs a unes densitats que van des del 3,2% al nucli històric fins al 4,1% en altres zones del municipi, “la qual cosa representarà un augment considerable als HUTs actualment existents a la Seu i una gentrificació en determinats barris com el nucli antic on, grans tenidors compraran pisos barats per a rehabilitar-los i destinar-los al lloguer turístic”.
Per la CUP, aquesta regulació “no preveu posar solució a l’actual i greu problemàtica de l’accés a l’habitatge que pateix la ciutat i alerten que l’aplicació d’aquests percentatges només accentuarà el problema, fent augmentar encara més els preus de l’habitatge i disminuint encara més l’habitatge disponible actualment”.
L’equip de govern defensa la regulació
Per la seva banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha destacat la importància de regular aquesta qüestió per tal d’evitar que la situació es descontroli. D’una banda, per garantir l’accés a l’habitatge convencional i, de l’altra, per no perjudicar el sector hoteler establert al municipi.
En declaracions a aquest mitjà, ha posat en valor que per fer el pla “hi ha hagut una feina tècnica prèvia” i s’ha comptat amb l’assessorament d’un arquitecte especialitzat en aquests tipus de regulacions, que ja ha actuat en altres municipis. També ha posat en valor que “s’ha segmentat la ciutat en diferents zones, com el centre històric, l’eixample o els afores, cadascuna amb una tipologia diferent”. Així, en cada segment “s’ha acabat establint el nombre de pisos turístics que s’hi poden obrir”.
Tot i que el nombre total d’habitatges d’ús turístic es detallarà un cop estigui aprovat el pla, Viaplana ha avançat que “allà on tens més habitatges buits és on n’hi poden haver més, i on tens més demanda d’habitatge és on has de frenar els habitatges d’ús turístic”. També ha destacat que aquesta regulació no afectarà per a res les polítiques municipals d’habitatge públic o social.
A més, ha volgut remarcar que “en alguns casos, a la ciutat s’han reformat alguns pisos per a ús turístic i com que la demanda és la que és, s’han acabat llogant com a habitatge convencional”. També ha remarcat que la regulació s’ha treballat durant tot un any en el marc de la Junta de govern local “on tenen representació tots els grups municipals, que han tingut temps per poder-hi dir la seva”.