REDACCIÓ.- Andorra ha acollit aquesta passada setmana el primer urinari del món que mesura la hidratació de les persones que l’utilitzen. L’aparell, dissenyat per l’start-up catalana Kamleon, s’ha fet servir durant les finals de la Copa del Món d’esquí alpí que han tingut lloc del 17 al 19 de març a Grandvalira.
Tal com han explicat els impulsos d’aquest sistema, la mesura aplicada a l’estació andorrana ha tingut com a objectiu oferir als atletes el control intel·ligent de la seva hidratació a temps real. Així, els urinaris s’han implementat a la ‘World Cup smart village’ de Soldeu, un espai enfocat a vetllar pel benestar dels competidors i potenciar-ne el rendiment.
Es tracta de la primera vegada que aquest urinari intel·ligent i ha estat testat en un gran esdeveniment esportiu de referència mundial, “corroborant de manera definitiva la seva idoneïtat per avaluar el nivell d’hidratació dels esportistes durant la preparació i la competició”, segons han apuntat els seus impulsors. A més, el soci fundador de Kamleon, Jordi Ferré, ha explicat que “gràcies als resultats satisfactoris obtinguts, preveiem equipar l’estació d’esquí de Grandvalira amb els smart urinals de forma permanent la pròxima temporada d’hivern”.
Aquests urinaris intel·ligents permeten mesurar la hidratació dels esquiadors de manera no invasiva, i en temps real, a través de l’orina, i oferir el resultat en una pantalla (puntuació d’hidratació) instal·lada al mateix bany. Aquesta tecnologia permet analitzar automàticament diversos paràmetres de l’orina per avaluar l’estat dels usuaris.
En primer lloc, realitza mesures mitjançant una plataforma biosensòrica que determina paràmetres colorimètrics, la concentració total d’electròlits o el volum total d’orina. Aquestes dades generen un algorisme que determina l’estat d’hidratació. Aquest giny, juntament amb les dietes personalitzades, plans de recuperació i estacions d’hidratació oferts des de l’organització de la ‘smart village’, “han permès als esportistes fer un seguiment del seu estat de salut durant les finals de la Copa del Món i mantenir un nivell òptim d’hidratació”, han apuntat.
En aquest sentit, el director d’Hospitality de Grandvalira, Àlex Oruo, ha explicat que “aquesta proposta integral per a la millora de la hidratació ha tingut una acceptació immillorable per part dels competidors. A més, es tracta d’un punt d’inflexió en la història dels grans esdeveniments esportius, ja que mai abans una hospitality experience havia comptat amb un monitoratge tan rigorós del benestar dels atletes”. A més, l’smart village de Grandvalira ha estat el primer emplaçament a acollir i testar l’urinari intel·ligent femení, darrer desenvolupament de Kamleon.
D’altra banda, els seus impulsors també han explicat que els urinaris intel·ligents incorporen un mòdul de sostenibilitat que dispara una descàrrega d’aigua o una altra en funció de la concentració de l’orina. Aquest mòdul permet estalviar entre un 60% i un 80% de consum d’aigua en relació a un urinari estàndard.
El 62% dels esportistes pateixen deshidratació
Segons la revista mèdica Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, el 62% dels esportistes pateixen deshidratació. La manca d’eines objectives, senzilles i econòmiques per a més conscienciació i millor educació sobre la hidratació es considera un dels factors que desencadenen dades com les esmentades. Algunes de les conseqüències de la deshidratació en esportistes són menor rendiment físic i cognitiu, més increment de la fatiga, així com una menor capacitat en la recuperació.
Aquest dèficit no es produeix només en els esportistes, sinó en la majoria de la població. A més, és un factor de risc en patologies cròniques, com ara la malaltia renal crònica, la del tracte urinari, càlculs renals o la insuficiència cardíaca.
Testat també a Font-romeu
A banda d’aquesta experiència a Andorra, l’urinari intel·ligent s’ha testat en diferents segments de mercat durant els anys 2021 i 2022. En l’esportiu s’ha testat al Centre Francès d’Entrenament Olímpic a Font Romeu, a l’Alta Cerdanya, i al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR). En l’àmbit de la salut, s’ha realitzat una prova pilot a l’Hospital de Dia de Geriatria del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar de Barcelona. També a lavabos públics ‘premium’ com One Hundred restrooms, a l’estació de Barcelona Sants. Des de la seva implementació, segons expliquen des de la start-up, s’ha aconseguit una adherència al sistema per sobre del 92% durant llarg termini (més de 12 mesos).