REDACCIÓ (Vielha).- El conseller de Salut, Manel Balcells, i la síndica d’Aran, Maria Vergés, han signat aquest divendres a Vielha el compromís d’ampliació i remodelació de l’Espitau Val d’Aran, el primer centre hospitalari construït per la Generalitat recuperada, l’any 1985. La trobada ha tingut lloc a la seu del Conselh Generau d’Aran, com a part de la visita del titular de salut a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.
L’acord estableix que els treballs de millora de l’Espitau es dividiran dues fases: la primera, d’ampliació, que s’executarà en el període 2023-2026; i la segona, de remodelació, que es preveu que estigui acabada el 2028. Així mateix, la comissió mixta ja existent entre les dues institucions farà el seguiment del compliment dels acords d’aquest compromís.
Balcells ha afirmat que es tracta d’un “compromís important i necessari, amb un pressupost d’uns 8 milions d’euros en la primera fase, per un hospital de referència no només de la Val d’Aran, sinó també de l’Alta Ribagorça, les Valls d’Àneu i la Ribagorça aragonesa”. En aquest sentit, el titular de Salut ha destacat que l’Espitau treballa en xarxa “amb aquestes comarques i també amb la resta d’hospitals de Catalunya, amb visió d’equitat territorial”.
L’Espitau Val d’Aran atén una població d’unes 18.000 persones, entre la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça (catalana i aragonesa), i les Valls d’Àneu, que poden augmentar significativament en època turística, sobretot d’esquí. El centre es va inaugurar l’any 1985 i amb el temps, algunes de les instal·lacions han quedat obsoletes i, a la vegada, han aparegut noves necessitats, tant d’espais com d’organització.
En aquest sentit, la remodelació i reordenació de l’equipament es fa també en el marc de la transició cap a un model d’atenció integrada a l’Aran, que incorpora l’àmbit social en els processos de planificació i d’atenció. Per això, el titular de Salut ha remarcat que “estem impulsant conjuntament tota l’atenció integrada de salut i social, una bona manera de plantejar l’atenció a les persones, de la que la Val d’Aran en té experiències prèvies molt reeixides”.
Així mateix, el conseller de Salut ha afirmat que existeix “la voluntat de potenciar un pla de llengües per tal que els pacients puguin ser atesos en català i en aranès, atenent a la seva llengua”.
Les obres del centre abastaran grans àrees com urgències, radiodiagnòstic, activitat ambulatòria, consultes externes, gabinets de proves i consultes d’atenció primària, i s’ampliaran les zones de treball. Les actuacions permetran reordenar les circulacions i millorar l’organització del treball i el confort dels usuaris i dels professionals. “Amb tot, s’adequarà i dotarà el centre de la capacitat i tecnologia necessàries perquè continuï sent un referent per a la salut dels ciutadans de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i, a la vegada, un atractiu per als professionals que es vulguin establir al territori”, han afegit des de Salut.