REDACCIÓ (Puigcerdà).- L’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha digitalitzat 254 llibres notarials dels segles XIII i XIV i els ha fet accessibles a través del cercador d’arxius i documents ‘Arxius en línia‘. Tal com han explicat des de l’equipament, un dels fons més importants de l’arxiu és el fons Notarial de Puigcerdà, que conté 4.869 protocols notarials que van d’entre el 1260 fins a 1960. Els protocols notarials són els llibres que els notaris van compilant amb totes les escriptures que emeten al llarg de la seva vida laboral.
Concretament, el fons Notarial de Puigcerdà, conté protocols de Puigcerdà, pobles de Cerdanya, la Vall de Ribes, Ripoll i Camprodon. “Constitueix un patrimoni documental de primer ordre i és el fons més consultat del nostre arxiu”, han apuntat des de l’equipament, tot afegint que la riquesa en informació que aporten els protocols fa que siguin utilitzats per a recerques de tot tipus, i molt especialment per les recerques genealògiques. De fet, recentment s’han treballat aquests llibres en investigacions sobre comerç de llana i teixits, fargues i comerç de de ferro, retaules i producció pictòrica, bandolerisme, estructures familiars, aprofitaments forestals, etc.
Atès que la consulta d’aquests llibres tan antics és molt intensiva, l’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha començat una tasca de digitalització dels protocols amb un doble objectiu: fer-los consultables des de casa i preservar-los evitant la manipulació física. Així, el 2022 s’han digitalitzat un total 254 llibres, que corresponen a 55.106 pàgines, i des de fa pocs dies ja són consultables a través del cercador de la Xarxa d’Arxius Comarcals Arxius en línia.
La digitalització dels documents l’han portat a terme empreses especialitzades. Aquestes es desplacen a l’Arxiu amb les seves estacions de digitalització avançades que permeten reproduir els documents sense malmetre’ls. El cost de la digitalització ha anat a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Bruniquer de digitalització.
L’Arxiu continuarà fent campanyes de digitalització anuals fins a tenir accessible en línia tot el fons Notarial que per llei és d’accés públic, és a dir, tots aquells protocols que tenen més de 100 anys.