REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- Entre el 18 i el 28 de febrer, tres estudiants d’arts escèniques palestines, membres de The Freedom Theatre, viatjaran a Catalunya per presentar l’espectacle ‘Fragments d’una revolució’, una obra interpretada conjuntament amb actors i actrius catalans, estudiants de l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell, l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa i l’Arsènic, Espai de Creació de Granollers. I és que les funcions, tindran lloc, justament, a la Seu d’Urgell, Manresa i Granollers
Tal com han explicat des de l’Associació Catalana per la Pau (ACP), que és qui coordina el projecte, l’espectacle és una adaptació del text ‘The Revolution’s Promise’, que reivindica el teatre com a resistència cultural a Palestina. “Una proposta i intercanvi que vol manifestar la cultura com a eina de transformació social i que, alhora, vol incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i reivindicar els drets i llibertats del poble palestí”, han indicat.
Tal com han explicat els organitzadors, ‘Fragments d’una revolució’ és una adaptació del text ‘The Revolution’s Promise’, amb testimonis d’artistes d’arreu de Palestina “que celebren la resistència cultural i destaquen la censura i els atacs als quals es veuen sotmesos”. Així, les artistes van conduint als espectadors al llarg de la història de The Freedom Theatre. Després de cada espectacle, es durà a terme un fòrum per parlar i debatre sobre les qüestions plantejades.
The Freedom Theatre
The Freedom Theatre és un centre teatral, cultural i també de reivindicació situat al camp de persones refugiades a Jenin, a Cisjordània. Produeixen i escenifiquen obres de teatre professional, organitzen tallers de teatre i ofereixen formació en arts escèniques, pedagogia i fotografia. Es va inaugurar l’any 2006 al mateix camp de Jenin, per tal d’acostar i facilitar la cultura teatral als infants i joves de la zona. Mustafa Sheta i Ahmed Tobasi són els actuals director general i director artístic, respectivament.
Tot plegat s’emmarca en el projecte Som Constructores, una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau que, mitjançant diferents expressions culturals, proposa “obrir espais de diàleg, intercanvi, aprenentatge, reflexió i denúncia sobre la vulneració dels drets humans, socials i culturals a Palestina”. El programa, conclouen, “també vol empoderar nous agents de canvi, en aquest cas, l’entramat cultural català”.