REDACCIÓ.- Els governs espanyol i andorrà han aprovat aquest dimecres un protocol d’entesa entre que permetrà la col·laboració sanitària entre Andorra i Catalunya. Tal com informa l’Agència de Notícies Andorrana (ANA), aquest acord, llargament reivindicat des de la Seu d’Urgell, permetrà que els veïns i veïnes de l’Alt Urgell puguin ampliar les prestacions sanitàries a Andorra, concretament, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així mateix, el conveni en qüestió també permetrà incrementar els serveis sanitaris als residents d’Andorra.
El conveni vigent fins a data d’aquest dimecres, firmat l’any 2010 per l’exconsellera de Salut de la Generalitat Marina Geli, ja permetia als residents de l’Alt Urgell utilitzar alguns dispositius sanitaris del Principat com ara el servei de diàlisi, colposcòpies, algunes determinacions d’anatomia patològica i també la col·laboració amb el servei de radiologia de l’hospital. El citat conveni, però, gaudia d’una garantia jurídica “feble”, ja que no estava signat per les autoritats espanyoles.
El nou acord, en aquest sentit, ha d’aportar una major cobertura legal entre les col·laboracions bidireccionals, una demanda que s’arrossega d’anys enrere i que ja s’havia treballat durant els mandats de l’antic ministre de Salut Joan Martínez Benazet.
Entre les demandes més sol·licitades, els residents de l’Alt Urgell reclamaven poder fer ús de les instal·lacions de l’UCI d’Andorra amb l’objectiu d’evitar desplaçaments més llargs a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida o a Barcelona, i també poder fer ús de certes especialitats hospitalàries que no disposa la Seu d’Urgell o que hi són amb una freqüència insuficient, com ara el servei de neurologia o dermatologia.
Quant als beneficis per la part andorrana, el nou conveni permetrà que els residents andorrans es puguin beneficiar de l’alta especialització sanitària de Catalunya, per exemple, en l’àmbit de patologies greus o oncològiques.
El protocol, segons ha anunciat aquest dimecres a la tarda el ministre andorrà de Salut en funcions, Jordi Font, també recull la voluntat d’intercanviar experiències en àrees específiques com la gestió d’emergències i medicina de catàstrofes a la zona fronterera comuna; col·laboració en matèria d’assistència sanitària i gestió compartida de recursos; cooperació en la formació i recerca; desenvolupament de la innovació tecnològica; col·laboració en especialitats assistencials; accés a medicaments i cooperació en matèria de donació i trasplantaments d’òrgans i teixits, entre altres.
A més, per tal de fer un seguiment del progrés dels punts previstos al protocol, el Govern d’Andorra ha creat la comissió de seguiment, amb representants d’ambdós països que es reunirà una vegada a l’any. El Protocol entra en vigor aquest dimecres i es mantindrà per un període indefinit.
Fàbrega celebra l’acord
El vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat de Junts al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega, ha manifestat que “amb la signatura del conveni entre Andorra i l’Estat espanyol en matèria de salut s’obre una oportunitat important per als ciutadans de la Seu i l’Alt Urgell que cal treballar i aprofitar”. Fàbrega ha assegurat que “aquest és un conveni llargament reivindicat i volgut des de la Seu i l’Alt Urgell” i ha agraït a tothom que l’ha fet possible.
També ha apuntat que la Fundació Sant Hospital, que dona cobertura als habitants de l’Alt Urgell, té l’Arnau de Vilanova de Lleida com a centre de referència per atendre totes aquelles patologies que no es poden assumir a la comarca. I com a darrera instància, la Vall d’Hebron de Barcelona. A més, en totes aquelles especialitats mèdiques que la FSH no disposa de consultors, o bé es desplacen professionals des de Lleida a realitzar les consultes, o bé els malalts hi són derivats. Això implica, segons l’edil urgellenc, “desplaçaments llargs, tant pels usuaris com per seves les famílies”. “És evident que a poc més de 20 km de distància de la Seu d’Urgell, l’Hospital de Meritxell d’Andorra tindria la capacitat de donar cobertura a moltes de les patologies que actualment es deriven a Lleida i/o a Barcelona”, ha constatat Fàbrega.
El vicealcalde ha remarcat que “per evitar desplaçaments, en especialitats on la freqüència de visites dels facultatius que es desplacen des de Lleida no és la idònia (i, per tant, hi ha temps d’espera massa elevats) o bé en especialitats que no disposem i també per atendre determinats casos que requereixen ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI), des de l’Alt Urgell creiem que l’Hospital de Meritxell és la millor opció. Els pacients estarien igual de ben atesos que a Lleida o a Barcelona, però a molta menys distància de la seva llar, amb els avantatges evidents per ells i, sobretot, pels seus familiars”.
El vicealcalde de la Seu ha assegurat que “des de la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell vetllarem perquè el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya prioritzi un bon desplegament i una bona concreció d’aquest conveni per tal de fer passos endavant en la qualitat assistencial dels nostres ciutadans”.
Ordeig demana que la Generalitat “no bloquegi” l’acord
Per la seva banda, el diputat del PSC, Òscar Ordeig, ha reclamat al conseller de Salut que “no bloquegi el nou conveni sanitari entre Andorra i la Seu d’Urgell, que ha de permetre ampliar els serveis sanitaris, un millor aprofitament dels recursos i evitar desplaçaments”. Ordeig ha afirmat que “la ciutadania de l’Alt Urgell té el dret, com la de qualsevol altra indret del país, a rebre una atenció sanitària de qualitat i de proximitat. Una atenció que en el cas de l’Alt Urgell passa pel conveni entre Andorra i Catalunya i que garanteix majors prestacions a banda i banda de la frontera”.
En relació al conveni, Ordeig ha apuntat que “en una recent visita a la Seu d’Urgell, el mateix conseller Balcells va assegurar que no és prioritari pel govern. Unes declaracions preocupants”. El diputat socialista ha reclamat que “l’estratègia sanitària de futur ha de comptar amb el territori, amb els i les professionals i els alcaldes. Cal sumar i aglutinar recursos sobretot en les zones aïllades com ho és el Pirineu”. Ordeig ha recordat que “el primer conveni es va signar el 2010; la seva renovació i ampliació era una necessitat que van tenir molt clara en el seu moment els Ministres Benazet i Illa, els Ministres Daria i Font i el conseller Argimon i els anteriors. Ara sembla que l’actual conseller ens allunya d’Andorra”.
Ordeig ha conclòs que “estarem molt amatents que el nou conveni sigui una realitat aviat, s’enforteixi i eviti els desplaçaments de dues hores dels ciutadans i ciutadanes de l’Alt Urgell per disposar de visites diagnòstiques o d’unitats de cures intensives, entre altres”.